A Kecskeméti TE súlyemelői Tégláson versenyeztek a hétvégén a Csapatbajnokság I. fordulójában, melyet megnyerve a decemberi országos döntőbe jutottak. A csapat méltán büszke edzője, Bálint Csaba a kesport.hu-nak nyilatkozott a sikerről:

Milyen erősségű mezőnyben indultak a KTE súlyemelői?

A felnőtt csapatbajnokság első fordulóját rendezték a hétvégén, melyen 20 csapat vett részt, és ebből nyolc együttes jut be a decemberben megrendezésre kerülő országos döntőbe. Az első kört keleti- és nyugati csoportokra bontották, mi a keleti blokkban versenyeztünk. Azért volt számunkra különösen fontos, hogy bejussunk a döntőbe, mert az elmúlt öt évben négyszer lettünk bajnokok, egyszer ezüstérmesek, tehát ebből kiindulva is kötelező volt, hogy jó eredményt érjünk el az első fordulóban.

Ez a bizonyos jó eredmény meg is született.

Így van, hiszen a még nem hivatalos eredmények alapján az első helyen jutottunk be az oroszlányi döntőbe. A jövő héten lesz hivatalos az eredmény, de a keleti- és a nyugati forduló jegyzőkönyvei már megvannak, ezek alapján az első helyen állunk. Az országban mi szereztük a legtöbb pontot, amíg mi 1600 pont felett zártunk, addig a második helyen álló csapat 1380 pontot jegyzett.

Kik képviselték a KTE klubját?

Nagyon fiatal csapatunk van, de emellett tapasztaltak is a sportolóink, hiszen ketten válogatottak. Árva Cintia és Kmegy Máté is olimpiai kerettag, mindketten nemzetközi szintű sportolók. Mellettük Megyeri Dávid, Nagy Noel és Nagy Dániel alkották a csapatot. Utóbbi három versenyzőnk már volt tagja a KTE bajnokcsapatának, így ők is hatalmas tapasztalattal rendelkeznek. Tekintve, hogy a felnőtt mezőnyben is kiválóan teljesítenek a fiataljaink, hosszútávra biztosítva van a csapatunk. Cintia 18 éves, míg a legidősebb versenyzőnk is csak 24 éves.

Mit jelent a KTE klubjának, hogy az első helyen jutottak be az országos döntőbe?

Remélem, hogy a támogatóink bizalmát meg tudjuk szolgálni, ehhez az ilyen fantasztikus eredmények igencsak hozzájárulnak, illetve nagyon nem mindegy, hogy Kecskemét hírnevét hogyan öregbítjük, hiszen a város is támogatja a súlyemelést. Bízom benne, hogy a város képviselői is figyelemmel kísérik az eredményeinket, és a járványhelyzet ellenére is – hasonlóan az elmúlt évekhez – számíthatunk a támogatásukra. Kötelességünknek érezzük, hogy jól szerepeljünk, illetve a hagyományoknak és az elmúlt évek bajnoki címeinek megfelelően a KTE-t a hírnév is kötelezi, hogy minimum az első három legjobb csapat között ott legyünk évről-évre.

Decemberben kerül sor az országos döntőre Oroszlányban. Milyen célokkal várják a finálét?

Minden csapat a legjobbjaival fog indulni. Abban a tekintetben szerencsés helyzetben vagyunk, hogy az elmúlt években a decemberi eseményre fáradtan érkeztek a versenyzőink, mert részt vettek Európa-bajnokságokon, világbajnokságokon és országos bajnokságon, de most a vírushelyzet miatt a legtöbb versenyt törölték, s pihentebbek lesznek a kecskeméti súlyemelők. Bízom abban, hogy minimum a dobogón, de inkább annak is az első fokán végzünk, és a KTE ismét bajnoki címet ünnepelhet majd.

Ki lehet jelenteni, hogy a járványhelyzet után a KTE súlyemelői ugyanott folytatták, ahol abbahagyták, és semmi hátrányt nem szenvedtek a váratlan leállás miatt?

Ezt mindenképpen ki lehet jelenteni, főleg azért, mert egy héttel ezelőtt az Iskolás Országos Bajnokságon egy aranyérem mellett több ezüst- és bronzérmet is nyertünk. Sikerült úgy átvészelni azt az időszakot, hogy a karantén után újult erőkkel tudtunk belevágni a munkába, és a formát úgy időzítettük, hogy jól tudtunk eddig szerepelni. Ki kell még emelni, hogy Árva Cintia nemrégiben a junior országos csúcsot is megdöntötte 59 kg-os súlycsoportban, valamint az összetett eredménye alapján is első lett az országban. Másik olimpiai kerettagunk, Kmegy Máté pont egy évvel ezelőtt a Messzi István Emlékversenyen megsérült, ám mára sikerült visszanyernie a legjobb formáját. A Magyar Súlyemelő Szövetségtől meg is kaptuk a bizalmat, mert Cintia és Máté is kétszer két hetet tölthet Tatán edzőtáborban.

Mikor lesz a következő verseny és erre hogyan készültök?

A következő megmérettetés két hét múlva, augusztus 15-én lesz, amikor a Messzi István Emlékversenyt rendezzük meg Kecskeméten. Erre az eseményre 20. alkalommal kerül sor és természetesen idén is az olimpiai ezüstérmesünkről, Messzi Istvánról elnevezett csarnok ad otthont a rendezvénynek. Nyolcfős csapattal fogjuk képviselni a várost.

Mik a klub hosszútávú céljai?

Tavaly Kecskemét a szakosztályi sorrendben első helyen végzett, harmadik éve vagyunk elsők és legfőbb célunk, hogy ezt a helyünket megőrizzük. Minden erőnkkel azon vagyunk, hogy továbbra is szállítsuk a jobbnál jobb eredményeket, és ösztönözzük a fiatalokat arra, hogy csatlakozzanak a súlyemelő együttesünkhöz. Igaz, fiatal versenyzőkből áll a csapatunk, de még inkább népszerűsíteni akarjuk a sportágat. Az edzőtermünket sikerült európai színvonalúra emelni, megfelel a mai kor szellemének, ahol mindenki megtalálja a megfelelő rudat, súlyzót, kiegészítő eszközt, amire szüksége van a fejlődéshez. Ez nemcsak a sportolóknak, de családjaiknak is remek szabadidős program lehet, hiszen a szülőket is invitáljuk, hogy próbálják ki a súlyemelést. A jó eredmények mellett tehát elsődleges tervünk, hogy népszerűsítsük a sportágat.

(Vizi Zalán | kesport.hu)

Vélemény, hozzászólás?