Hétvégén az Összetett Magyar Bajnokságot és a 36. Honvéd Kupa Nemzetközi Versenyt rendezték atlétikában, amely során ismételten szép kecskeméti eredmények születtek.

A járvány miatt szinte az összes nagy nemzetközi verseny törlésre vagy halasztásra került, így a hétvégi Honvéd Kupa még nagyobb jelentőséggel bírt, hiszen a Gyulai Memorial mellett ez volt a nyár egyik fő nemzetközi, hazai versenye.

Az egyik legjobban várt versenyszámban, a 2000 méteres akadályfutásban, amely a vasárnapi eseményeket zárta, Palkovits István állt rajthoz. A tehetséges futó ellenfélre ezúttal sem lelt, simán nyerte a futamot, de nem volt teljesen elégedett magával: „Megnyertem a versenyt, ám három másodperccel elmaradtam attól az időtől, amit teljesíteni akartam. A felnőtt magyar csúcsot egy kecskeméti születésű futó, Vágó Béla tartja 5:24-es idővel, de én az utánpótlás korosztály csúcsát, Balogh Gyula 5:29,91-es idejét vettem célba. A csúcsjavítás elmaradt, ugyanis 5:32,92-t futottam. Nem segített, hogy nem volt, aki vitt volna előre. Egyedül futottam az élen, és csak az idővel kellett harcolnom” – mondta Palkovits.

A futó hozzátette, az időjárás is igencsak ellene volt: „Az egész napos kánikula után este fél nyolc felé elkezdett erősen fújni a szél, majd a nyolc órási futamra már az eső is eleredt. Néhol villámlott is, tehát finoman szólva sem volt ideális futóidő. A fő számomhoz, a síkfutáshoz képest az akadályfutást az eső sokkal jobban nehezíti. A vizesárok rettentően csúszott, a futótempóból ez ki tud zökkenteni – árulta el Palkovits, majd portálunknak kifejtette, hogy a késő esti futás hogyan befolyásolta a napirendjét. – A hosszútávfutó számokat vagy este vagy reggel rendezik. Én jobban szeretem az esti versenyeket. Ezek a számok nem igényelnek teljes kipihentséget, ezek nem olyanok, mint a maraton, azaz például a 2000 méteres akadályfutáshoz egy jobban lefárasztott szervezettel is oda lehet állni, és akár így még jobban ki tudja futni magát az ember. Ami az étkezést illeti, én a versenyek előtt mindig négy órával eszem, ezzel most sem volt probléma.”

Palkovits fő száma nem az akadályfutás, hiszen ez volt csupán a második ilyen versenye, de máris a csúcsdöntésre hajt. Következő megmérettetésére két hét múlva kerül sor, amit szintén hasonló célokkal vár a KARC futója. „Az MTK pályán lesz két hét múlva a következő országos bajnoki forduló, ahol 3000 méteres akadályfutásban fogok indulni. Szeretném megnyerni, illetve egyéni csúcsot akarok beállítani. Nemrégiben 5000 és 1500 méteren is egyéni csúcsot futottam, mondhatni életem talán eddigi legjobb formájában vagyok.”

Szűcs Szabina, a KARC-KESI atlétája is nagyszerű eredménnyel zárta a hétvégét. Szabina az Összetett Magyar Bajnokságban hétpróbában indult és a felnőttek között harmadikként, a juniorok között elsőként zárt, ám Palkovits Istvánhoz hasonlóan ő sem volt elégedett önmagával.

„Az első napot összetettben a harmadik helyen zártam. Gátfutásban egyéni csúcsot döntöttem, de csupán ez volt a harmadik versenyem felnőtt gáton, szóval azért ez nem volt olyan nagy csúcsdöntés. Magasugrásnál nem tudom mi történt, nem éreztem a ritmust, és nagyon elmaradtam a legjobbomtól. Pozitívum azonban az, hogy ebből sikerült visszahoznom magam a két fő számomra, a súlylökésre és a 200 méteres síkfutásra. Súlylökésben 72 centiméterrel megdöntöttem a saját csúcsom, ez köszönhető edzőtársamnak, Barna Patríciának is, akivel mindig versenyzünk és ő motivált. A 200 méteren szintén eddigi legjobb időmet értem el, aminek nagyon örültem” – mesélte el Szűcs Szabina a szombati nap történéseit.

„Három számban indultam vasárnap – folytatta az atléta. – A távolugrásom elfogadható volt, ott a dolgunkat a szél nehezítette meg, de 597 centimétert ugrottam. Gerelyhajításban szerváltáson estem át a felnőtt szint miatt, 500-ról 600 grammos gerelyre kellett váltanom, és 37,77 métert dobtam, amivel megközelítettem egyéni csúcsom, de sok technikai hibát vétettem, azaz van még hová fejlődnöm. Az utolsó versenyszámra szétestem fejben. 800 méteres futással zártuk a napot, és nagyon rosszul teljesítettem, majd nyolc másodperccel elmaradtam a várt eredménytől.”

Elégedetlensége ellenére a kecskeméti atléta így is felállhatott a dobogóra: „Nagyon sok van még bennem. Edzőim is ezt mondták, és én is így gondolom. Több számban is elmaradtam az egyéni csúcsomtól, és nyilván büszke vagyok, hogy junior bajnok lettem, de felnőtt szinten jobb is lehettem volna. Ennek ellenére fantasztikus érzés volt felállni a dobogóra Krizsán Xénia olimpikon és Nemes Rita mellé, ők majdnem tíz évvel idősebbek nálam és nagyon tisztelem őket. Ez volt életem hetedik hétpróbája, az első felnőtt szerekkel, és mint mondtam, sok van még bennem, így bizakodom abban, hogy hamarosan a munka még jobban kifizetődik” – tette hozzá Szűcs Szabina.

(Vizi Zalán | kesport.hu) (fotók: Palkovits István, illetve Marosi Gábor KARC facebook)

Vélemény, hozzászólás?