Menü

Szigorú apa, háborús övezet, földrengések – Darko Ristic útja a profi futsal világába

Darko Ristic ma már többszörös szerb válogatottnak, és nemzeti bajnoknak mondhatja magát, de az idáig megtett út során rengeteg nehézséggel kellett megküzdenie. Az SG Kecskemét Futsal új légiósával beszélgettünk.

LISBON, PORTUGAL – APRIL 12: Serbia’s forward Darko Ristic celebrates after scoring a goal during the FIFA Futsal playoff match between Portugal and Serbia at Pavilhao Multiusos de Odivelas on April 12, 2016 in Lisbon, Portugal. (Photo by Gualter Fatia/Getty Images)

Darko 1988. augusztus 22-én látta meg a napvilágot az akkori Jugoszlávia területén egy Smederevo nevű kisvárosban. Nem sokáig élvezhette a felhőtlen gyermekkor örömeit, hiszen nem sokkal születése után kezdetét vette a délszláv háború, mely évekig tartott. Így emlékszik rá vissza: ,,Kicsi voltam a háború ideje alatt, így nem sok mindent fogtam fel abból, hogy mi is történik valójában. Mindenki nyugtalan volt, az emberek rettegtek. A legszörnyűbb nem is az volt, hogy szinte minden romokban állt, hanem a rengeteg halott. Hálát adok Istennek, hogy minden közeli hozzátartozóm életben maradt.

Akkoriban a gyerekeknek nem sok öröme volt a focin kívül, Darko is – ha csak tehette – a barátaival rúgta a bőrt, ám ennek nem mindenki örült. Édesapja rendőr lévén rendkívül szigorú volt, és a sportot haszontalan időtöltésnek tartotta. A sors furcsa fintora, hogy a családból hárman is profi sportolók lettek. Darko egyébként egy komoly sérülés után döntött úgy, hogy otthagyja a focit és átvált futsalra, amibe az intenzitása miatt szeretett bele: ,,Apám a kezdetektől fogva ellenzett minden sportot, mert úgy gondolta, hogy annak csekély az esélye, hogy később ebből fogunk megélni, így időpazarlásnak tartotta. Szerencsére mindhárman rácáfoltunk, hiszen én profi futsalos lettem, míg a testvéreim kézilabdázók. Mindenesetre nehéz volt ez az időszak, hiszen sokszor előfordult, hogy titokban kellett elmennem focizni, de az volt az egyik fő motivációm, hogy megmutassam neki, téved. Azóta egyébként már belátta a hibáját és nagyon büszke ránk.

Édesanyja próbálta támogatni, ahogy csak tudta, belőle egyedül az anyai ösztönök váltottak ki némi tiltakozást: ,,Nem nagyon érdekelte soha a sport, de mindig mellettünk állt. Hagyta, hogy a saját utunkat járjuk. Viszont a thaiföldi és az indonéziai igazolásaim ellen nagyon hevesen tiltakozott, hiszen ott sokszor előfordulnak természeti katasztrófák. Megviselte, mikor odaigazoltam, de hál’istennek komolyabb földrengésben, cunamiban nem volt részem.

Mindenkiben felmerülhet a kérdés, hogy ennyi kaland után miért akar valaki Magyarországra szerződni, ahol még gyerekcipőben jár a futsal: ,,Ha globálisan nézem, a nemzeti csapatunk nyilván előrébb tart, mint a magyaroké. A bajnokságokat tekintve, viszont már valamivel kisebb a különbség, hiszen a szerb válogatott magja nem az otthoni bajnokságban játszik. Mivel igazi „világjáró” vagyok, így örültem egy újabb külföldi megkeresésnek. Magyarországon sokkal jobbak a körülmények, könnyebben meg lehet élni ott a sportból, mint sok másik országban. A ScoreGoalnál felvázolták, hogy mik a tervek, és ezt abszolút teljesíthetőnek tartom. A  körülmények is nagyszerűek, a menedzsment több, mint profi, szóval ezért jöttem Kecskemétre.” – zárta le a mondandóját Ristic.

(Szarvas Zsombor | kesport.hu)


Meccsgazdag hétvégén vannak túl a KESI kézilabdázói


Bácsvíz-KVSC éremeső a XII. Arena-Hód Faktor úszóversenyen


Befejeződtek a 2020. évi Bács-Kiskun Megyei asztalitenisz utánpótlás ranglista versenyek – eredményekkel


Radics Milán újabb érmet szerzett, remek nyári szezont zárt a KES Cycling Team – interjúkkal


Élő közvetítés: Ma a Magyar Kupában is legyőzné a Békést a KTE-Piroska Szörp


Galéria: A KTE HUFBAU – FC Dabas mérkőzés képekben


A veretlen Dabas legyőzésével a tabella élén a KTE HUFBAU!


Győzelemmel kezdte az idényt a Kecskeméti RC


Kettőből kettő idegenben; szenzációs KNKSE-siker Dunakeszin


Igaz, csak a szezon elején járunk, de vasárnap létfontosságú lenne a győzelem a KNKSE számára


Kesport Kávéház | Ifj. Dunszt Ferenc: “Édesapám büszke lenne rám”


Élő közvetítés: DEAC – Kecskeméti RC férfi röplabda mérkőzés | 17:00


Nem várt döntetlent játszott az SC Hírös-Ép


Második idegenbeli mérkőzését is elveszítette a KTE-Piroska Szörp


Ismét jó játékkal tudott felülkerekedni ellenfelén a Kecskeméti LC


Élő közvetítés: Hatvani KSZSE – KTE-Piroska Szörp férfi kézilabda mérkőzés | 18:00


Folytatná jó sorozatát a Kecskeméti LC


SG Kecskemét Futsal: Parázs meccs Dunaújvárosban, tovább él a veretlenségi sorozat


Újra felállítaná a kétéves veretlenségi sorozatát az SC Hírös-Ép, ezúttal Tiszaalpárra látogatnak


Kesport TV: Rangadóra készül a KTE HUFBAU, a veretlen Dabas jön a Széktóiba