A kecskeméti születésű és nevelésű, korábbi kosárlabdázó karrierje szépen ívelt felfelé egészen fiatal korától kezdve, de egészségügyi okok miatt nagyon fiatalon be kellett fejeznie a profi sportot. Csorvási Levente a Naturtex-SZTE-Szedeák színeiben az élvonalban kosárlabdázott, amikor a hidegzuhannyal felérő hírt közölték vele az orvosok 2014-ben – akkor 24 éves volt – azóta viszont megtalálta számításait a kosárlabda berkein belül maradva.

Nem túlzok akkor, amikor azt mondom, hogy igazi kosaras családban nőttél fel, neked is nagyon szépen fejlődött a karriered a magyar élvonalban Szegeden. Szinte pontosan öt évvel ezelőtt azonban egy rosszindulatú szívritmuszavar miatt le kellett mondanod a profi pályafutásról. Nagyon nehéz lehetett ezt feldolgozni, pláne ilyen fiatalon. Hogyan tudtál továbblépni?

Kemény helyzet volt, valóban. Több orvossal is egyeztettünk, végül egy vezető kardiológus javaslata alapján döntöttünk úgy szüleimmel, hogy nem kockáztatjuk a profi sportot. A napi két edzés, a folyamatos sorozatterhelés egészen biztosan nem tett volna jót, és én világéletemben úgy nőttem fel, hogy az egészség az első. A sport az életem részének számított, borzasztóan nehéz döntést kellett meghoznom, kellett egy két-három év ahhoz is, hogy ne az legyen, hogy folyamatosan a pályára vágyódom.

forrás: delmagyar.hu

Először ügynökként és menedzserként kezdtél el dolgozni, de nem ezen a vonalon teljesedtél ki végül. Miért?

Nem igazán foglalkozom már ezzel, egy-két játékosnak segítek csak. Mindig tudtam, hogy pályafutásom után is a kosárlabdában szeretnék elhelyezkedni, akár játékosügynökként, akár egy klubnál, de nem edzőként. Egy pesti úriemberrel kezdtem el dolgozni végül ügynökként, nagyon tetszett is, viszont már harmadik éve annak, hogy váltottam. Szerettem volna egy helyen, egy klubért dolgozni. Ez a klub végül a Veszprém lett, Naményi Miklós ügyvezetővel nagyon jó kapcsolat alakult ki köztünk. Én kerestem a helyem, ő látott bennem fantáziát, azóta itt vagyok.

forrás: hajraveszprem.hu

Sportigazgatóként dolgozol egészen pontosan, ez a pozíció napjaink sportjában gyakorlatilag elengedhetetlen egy profin szerveződő klubnál, akármilyen sportágat is veszünk alapul. Izgalmas is, hiszen sok feladatkört magába foglalhat, esetedben ez mit jelent Veszprémben?

A legelején még nem is nagyon volt titulusom, ott segítettem, ahol tudtam. Főként a játékosok kiválasztása volt a feladatom a felnőtt csapatnál, természetesen a büdzsét látva, illetve a vezetőedzővel egyeztetve. Gyakorlatilag klubmenedzser szerepben voltam, én tárgyaltam a játékosokkal is. A feladatköröm aztán egyre inkább kezdett kibővülni, most nagyjából úgy néz ez ki, hogy Naményi Miklós ügyvezető a pénzügyekért, a gazdasági felépítésért felel, nekem a játékosok mellett a klub szervezeti felépítésével is foglalkoznom kell. Emellett alapítottunk egy utánpótlás bázist is.

Ez egészen pontosan azt jelenti, hogy egy éve stratégiai együttműködést kötöttek a tenerifei központú Canarias Basketball Academy-vel (CBA), mely az egyik legsikeresebb kosárlabda akadémia nemzetközi viszonylatban is. Mit kell erről tudni?

Még a játékosügynöki múltamhoz köthető a kapcsolat a spanyol akadémiával. A fő profiljuk az, hogy a fiatalokat egyéni képzéssel fejlesszék, majd amerikai ösztöndíjhoz juttassák őket, esetleg profi klubokban találjanak nekik helyet. Alapítójukkal nagyon jó kapcsolatban vagyok, vele beszélgettünk arról, hogy mi lenne, ha egy közép-európai bázist alakítanánk ki. Így került hozzánk onnan egy szakmai igazgató, Arvydas Straupis. Az én feladatom a háttérmunka a pályán kívül, ő próbálja meghonosítani azt a kultúrát, azt a képzést, amit ott létrehoztak. Ráerősített erre az is, hogy korábban én egy olyan vonalon is elkezdtem tevékenykedni, melyen keresztül fiatal magyar sportolókat közvetítünk ki Amerikába teljes ösztöndíjjal. Ezt már 6 éve csináljuk, egyébként éppen egy kecskeméti kollégával, Lakosa Ákossal.

Mely erényeidet tudtad átmenteni a pályáról ahhoz, hogy sikeres legyél azon kívül is?

Nagyon sok mérkőzést néztem mindig, eléggé fanatikus vagyok. Aki ismer, az tudja, hogy gyakorlatilag minden adatot tudok az NBA-játékosokról, de az egyetemi csapatokat is ismerem. Szeretem beleásni magam a dolgokba, elég jó a memóriám is. Nagyon hasznos most az is, hogy anno másfél évet tölthettem kint Amerikában egyetemen, el tudtam sajátítani a nyelvet, illetve a tárgyalókészségemet is tudtam fejleszteni. Másrészt 20 évig játszottam, természetesen ennek köszönhetően kialakult egy rálátásom a kosárlabdára. Hozzá kell tennem, hogy amióta itt vagyok Veszprémben, rengeteget tanultam a háttérmunkáról, a sportigazgatásról. Naményi Miklóssal sokat dolgozunk ezen, nagyon tapasztalt szakember, mellette sokat lehet fejlődni.

forrás: vehir.hu

Szegeden ikertornyokként is emlegettek titeket bátyáddal, Milánnal, akit szintén nem kell bemutatni, sikert sikerre halmoz a mai napig a pályán. Összeállhat ez a páros más formában a jövőben?

Tudni kell, hogy tesómmal rendkívül szoros a kapcsolatunk, mindig példakép volt számomra emberként és sportemberként is. Nagy idolom, nagyon remélem, hogy egyszer együtt dolgozhatunk majd valamilyen formában, akár egy klubnál, akár egy közös célért. Természetesen mindig annak a csapatnak szurkolok, ahol éppen játszik, nyilvánvalóan a Kecskemét mellett, hiszen a kötődésünk egyértelmű.

Adja magát a kérdés: foglalkoztat a gondolat, hogy egy napon szülővárosodban kamatoztasd a szakmai tudásodat?

Jelen pillanatban nagyon jól érzem magam Veszprémben, abszolút megbecsülnek a klubnál. Itt ismertem meg a páromat is, aki most már a menyasszonyom. Erős a kötődésem a városhoz és a környékez. Kecskemét mindig ott lesz a szívemben, hiszen ott nőttem fel, szakmai szemmel is látom, hogy felnőtt és utánpótlás szinten is fejlődik a klub. Sörös Jenőtől kezdve minden vezetőt ismerek, profi és jól felépített a klub. Nem tudom mit hozhat a jövő, meglátjuk.

(Nyitray András | kesport.hu | nyitokep: vehir.hu)

Vélemény, hozzászólás?