A hétvégén rendezik a 125. Magyar Atlétikai Országos Bajnokságot, melynek szombati napján a kecskeméti versenyzők kiemelkedő eredményeket értek el. Szűcs Szabina hármasugrásban négyszer is megdöntötte saját egyéni csúcsát, ezzel aranyérmes lett, illetve Palkovits István 3000 méter akadályfutásban állhatott fel a dobogó legfelső fokára, miután ismételten maga mögött hagyta a teljes mezőnyt.

A megmérettetést az MTK egyesületének pályáján rendezték Budapesten. Palkovits István gyorsan faképnél hagyta a mezőnyt, ám aranyérme ellenére az idejével most sem volt maradéktalanul elégedett.

„Ez volt a harmadik felnőtt atlétikai bajnokságom, eddig 5000 méteren indultam és mindkétszer ezüstérmes lettem. Most 3000 méter akadályon indultam, és meg is nyertem. A célom az volt, hogy jó idővel nyerjem meg a versenyt. 19 órakor rajtoltunk el, előtte kb. másfél órával elkezdett esni az eső, így a futamra nagyon fülledt, párás idő lett. Nem szeretek ilyen körülmények között futni, így nem sikerült annyira jó időt elérnem. 8 perc 54 másodperces idővel értem be a célba, 8:40 körül terveztem, de azért legalább annak örülök, hogy 9 perc alatt teljesítettem a távot. Sajnos most is egyedül kellett futnom az élen, a versenytársaim máshogy taktikáznak, így csak az idővel tudok harcolni” – mesélte a győzelem után portálunknak Palkovits István.

A kecskeméti futó a felnőtt mezőnyben tavaly utcai bajnokságon nyert 10 kilométeren, atlétikai pályán azonban ez volt az első felnőtt bajnoki címe, és látva teljesítményét, bizonyára nem az utolsó.

„Kedves emlék marad számomra az első atlétikai felnőtt aranyérmem, de ott van bennem a tüske, hogy időben elmaradtam a tervezettől. Jövő héten korosztályos versenyen fogok rajthoz állni 3000 és 5000 méter akadályfutáson. A célom egyértelmű: egyéni csúcsot futni. Remélem az időjárás velem lesz” – mondta Palkovits.

A KARC-KESI másik fiatal versenyzőjének, Szűcs Szabinának összejött a csúcsdöntés, ráadásul egy számon belül négyszer (!) is megjavította egyéni legjobbját a hétvégén.

Három versenyszámban versenyzek a hétvégén, szombaton hármasugrásban és magasugrásban indultam, vasárnap távolugrásban. Hármasugrásban már nyertem fedett pályán a felnőttek között, így nagyon vártam az újabb megmérettetést. Kicsit izgultam is, de már az első ugrásommal egyéni csúcsot döntöttem 12.91-el, ami a junior vb szintnél is jobb lett egy centiméterrel. Ezt követően két rosszabb ugrásom következett, majd elkaptam a fonalat és centinként javítottam az eredményemet. Végül négyszer döntöttem meg a csúcsomat, és 12.98-cal fejeztem be a versenyt, így lettem felnőtt országos bajnok. Az országos csúcs 13 méter fölött van, számomra az az újabb célkitűzés, hogy elérjem a bűvös határt, ezt a 13 métert, amelytől csak két centiméter választott el szombaton” – árulta el Szűcs Szabina.

A magasugrás annyira nem állt össze, nem találom mostanában a megfelelő támaszt az ugrásaimnál, maximum két kísérletem sikerült elfogadhatóan, és 172 centiméter lett az eredményem, az egyéni csúcsom pedig 179. Az legalább pozitívum, hogy elindultam egy jó úton, és reméljük hamarosan megtalálom a támaszt és újra „repülhetek” – fűzte hozzá az atléta.

Szűcs Szabina a jövő heti korosztályos országos bajnokságon ismét abban a három versenyszámban indul, mint amiben a felnőttek között. Célja, hogy minden számban tovább fejlődjön, hármasugrásban elérje a 13 méteres álomhatárt, de persze az sem egy utolsó szempont számára, hogy újabb aranyérmekkel gazdagodjon.

(Vizi Zalán | kesport.hu)

Vélemény, hozzászólás?