Szombaton immáron huszadik alkalommal rendezik meg Kecskemét olimpiai ezüstérmes súlyemelőjéről, Messzi Istvánról elnevezett emlékversenyt.

Messzi István Kiskunfélegyházán született, Kecskeméten kezdte sportolói pályafutását. Először birkózott, majd átpártolt a súlyemelőkhöz. A kecskeméti egyesületet sosem hagyta el, így hírös városi színekben érte el legnagyobb sikerét is: 1988-ban Szöulban az olimpián ezüstérmes lett. A kiváló sportoló 1990-ben, 29 évesen autóbalesetben hunyt el. Városunk sportcsarnoka 2007 óta viseli Messzi István nevét.

A súlyemelő emlékversenyre több, mint kilencvenen jelentkeztek, és a legjobb nyolcvan versenyző fog indulni, köztük több kecskemétivel, akik az éremszerzésre is esélyesek. Az esemény további részleteiről Bálint Csabával, a KTE Súlyemelő Szakosztályának vezetőjével és az emlékverseny szervezőjével beszélgettünk:

Már huszadik alkalommal kerül megrendezésre a Messzi István Súlyemelő Emlékverseny. Annak idején te indítottad útjára a hagyományőrző versenyt?

Igen, 2001-ben lettem a KTE Súlyemelő Szakosztályának vezetőedzője, és első ötletként ez merült fel bennem, hogy városunk egyik legnagyobb sportolója előtt tisztelegve emlékversenyt szervezzünk – mondta portálunknak Bálint Csaba. – Első alkalommal csak a válogatott versenyzők vettek részt az eseményen, ám a létszám bővült a következő években, s később már nemzetközi versennyé nőtte ki magát a rendezvény. Idén sajnos nem érkeznek hozzánk más országból érthető okokból, ennek ellenére több, mint kilencven magyar versenyző jelentkezett, és a legjobb nyolcvan súlyemelő fog dobogóra lépni szombaton.

Augusztus 15-én rendezik a Messzi István Sportcsarnokban a versenyt, amely egésznapos lesz. Hogyan fognak alakulni a szombati nap eseményei?

A Magyar Súlyemelő Szövetség határozata alapján az ideális maximális létszám, nyolcvan fő fog indulni a versenyen. Reggel fél 10-kor fogunk elstartolni a serdülő fiú versenyekkel, utána jön a leány verseny, majd jönnek a junior férfiak, délután fél 5-től pedig a női junior és felnőtt versenyzők következnek – itt lép majd Árva Cintia a dobogóra – majd végezetül este fél 7 környékén a férfi felnőtt mezőnnyel zárul a nap, ahol a harmadik olimpiájára készülő Nagy Péter, és a kecskeméti tehetség, Kmegy Máté is versenyezni fog. Minden súlycsoport után rögtön eredményt hirdetünk, illetve a korcsoportokban is kihirdetésre kerülnek a legjobb női és férfi versenyzők. A nap végét a legjobb női és férfi súlyemelő kiválasztása koronázza meg. Zsúfolt lesz a nap, de Országos Bajnokság-szintű mezőny jött össze, Debrecentől Szombathelyig minden nagyobb magyar klub indít versenyzőket, így egészen biztos, hogy nagyon színvonalas esemény elé nézünk.

Maga a verseny milyen besorolású?

A Messzi István Emlékverseny mindig válogató versenyként szerepel. Idén elmarad sajnos a szeptemberi junior Európa-bajnokság, amelyre ez a megmérettetés lett volna a válogató, de bízom abban, hogy a felnőtt Eb-t nem fogják törölni, annak is ez a válogató versenye.

Nemrégiben arról volt szó, hogy zárt kapuk mögött rendezik meg az emlékversenyt. Ebben van változás, a nézők bemehetnek majd szombaton a csarnokba?

Szerencsére a Messzi István Sportcsarnok befogadóképessége elég nagy, így jelen állás szerint meg fogjuk tudni oldani, hogy beengedjük a szurkolókat, akiknek természetesen egymástól kellő távolságot kell tartaniuk. A megfelelő óvintézkedések betartása mellett rendezzük meg a versenyt, illetve kézfertőtlenítőket helyezünk ki, hogy vigyázzunk mindenki egészségére. A belépés ingyenes.

A kecskemétiek közül kik fognak elindulni a versenyen és mi lesz a cél?

Nemcsak a tapasztalt, hanem a fiatalabb versenyzőink is dobogóra lépnek. Székely Alexandra például az év elején kezdte a súlyemelést, de az Iskolás Országos Bajnokságon már ezüstérmes lett. Az ő célja, hogy még jobban megismerkedhessen a nagyobb versenyek hangulatával. Utánpótlásversenyzőink számára ezért is lesz fontos a szombati nap, mert a kisebbek meglátják majd, milyen érzés is egy komoly, nagy mezőnyben dobogóra állni. Laczi Katalint is kiemelném, aki viszont az érettebb korosztályt képviseli, de abszolút felveszi a versenyt a fiatalabbakkal, ő a felnőtt Eb-re készül, számára ez válogató verseny lesz. Árva Cintia és Kmegy Máté a válogatott edzőtáborában töltötte az elmúlt két hetet, nagyon jól dolgoztak, amely remélem az eredményükben is kiütközik majd. Nagy Dániel, Nagy Noel és Kocsis Bálint itthon készültek a megmérettetésre, ők felnőtt és junior versenyzők, tőlük is szép eredményeket várok, hiszen nemrégiben a csapatbajnokságon is bizonyítottak már, ahol a KTE első lett.

Mikor lesz a következő nagy kecskeméti súlyemelő verseny?

Október 24-25-én Kecskeméten rendezzük meg a junior Országos Bajnokságot, köszönhetően annak, hogy sikeresen pályáztunk a megrendezési jogra. Ez azt is jelenti, hogy az ország következő nagyobb súlyemelő rendezvényének is a hírös város ad majd otthont.

(Vizi Zalán | kesport.hu)

Vélemény, hozzászólás?