Szombaton rendezték Kecskeméten a XX. Messzi István Súlyemelő Emlékversenyt a legendás kecskeméti súlyemelőről elnevezett sportcsarnokban. A rendezvényen a KTE súlyemelői is részt vettek, akik a hazai versenyen remekül szerepeltek. Árva Cintia junior országos csúcsokat állított fel, míg válogatott csapattársa Kmegy Máté a felnőtt férfiak mezőnyének abszolút legjobbja lett.

„A várakozásokon felül sikerült a versenyünk a rendezés szempontjából, minden ide érkező klub nagyon elégedett volt – kezdte Bálint Csaba főszervező, a KTE Súlyemelő Szakosztályának vezetőedzője. – A végső nevezésnek megfelelően mind a nyolcvan fő eljött, rajthoz állt, és számukra a körülmények tökéletesek voltak. A kecskeméti versenyzőink is nagyon szép teljesítményeket produkáltak. Junior korcsoportban Nagy Dániel lett korosztályának a legjobbja, ő különdíjat is kapott. Székely Alexandra serdülő korcsoportban 76 kilogrammos súlycsoportban második helyezést ért el, és megjavította egyéni legjobbját.”

„Kiemelkedik a csapatunkból Árva Cintia, aki összetett eredményben országos csúcsot javított, ezzel nagy esélye van arra, hogy a felnőtt Európa-bajnokságon részt vehessen, ha megrendezik a kontinensviadalt – folytatta Bálint Csaba. – Cintia nagyon kemény időszak után van túl, a koronavírus miatti leállás talán jót tett neki, mert tudott pihenni, és a visszaállás után olyan mentalitással tért vissza, olyan eredményeket produkál, amely az olimpiai kvalifikáció szempontjából is pozitív. Nagyon sok munka van ebben, és felemelő érzés volt összemosolyogni vele a csúcsdöntését követően. Nagyon boldogok vagyunk!”

Árva Cintia a junior korcsoportban 59 kg-os súlycsoportban 72 kg-ot szakított, illetve 93 kg-ot lökött, összetettben 165 kg-os eredményt ért el. Mindhárom junior országos csúcs! Árva Cintia teljesítményével az emlékverseny abszolút legjobb női súlyemelője díjat is kiérdemelte.

„70-ről 72 kg-ra javítottam meg szakításban az országos csúcsot, míg lökésben 90-ről 93 kg-ra sikerült felállítanom a junior csúcsot, ezáltal az összetett eredmény is most már az én nevemhez fűződik. – mondta boldogan portálunknak Árva Cintia. – Nehéz szóhoz jutni így a verseny után, hihetetlenül boldog vagyok! Végre sikerült megindulnom, azért mondom ezt, mert volt egy hosszabb periódus az elmúlt időszaban, amikor be voltam ragadva, de úgy érzem, hogy visszatértem a fejlődés útjára, ezt a csúcsdöntésem is alátámasztja. Gőzerővel készülünk tovább, a felnőtt Európa-bajnokság a következő nagy feladat, ami a szemünk előtt lebeg. Jelen állás szerint Moszkvában lesz megrendezve az Eb, reméljük nem fogják eltörölni az eseményt.”

A nők viadala után a junior- és felnőtt férfi megmérettetéssel folytatódott a rangos emlékverseny, ahol Kmegy Máté, a válogatott kecskeméti sportoló is indult.

„A versenyen szakításban 140 kg-ig, lökésben pedig 175 kg-ot sikerült elérnem, ami amellett, hogy a saját országos csúcsom sarkában van, nem csak a 81 kg-os súlycsoport első helyezését biztosította nekem, hanem a felnőtt férfi abszolút legjobb versenyzője és a verseny legtöbb ROBI pontot elérő versenyzője is én lettem – mondta büszkén Kmegy Máté. – Tavaly akadtak nehézségek a második fél évben, de úgy érzem, ezt idén sikerült kiküszöbölni. A XX. Messzi István Emlékverseny egy fontos állomása volt az október végén meg rendezésre kerülő Felnőtt Európa Bajnokság előtti felkészülésnek, és örülök, hogy ezen a felmérőn jól sikerült szerepelnem. Nagyszerű érzés volt felállni a dobogó legfelső fokára egy ilyen erős férfi mezőnyben. Rengeteget dolgoztunk az edzőmmel ezen, és ez szép lassan kifizetődik. Most egy hét pihenés következik, majd utána folytatódik tovább a munka gőzerővel.”

További kecskeméti vonatkozású eredmények:

(Vizi Zalán | kesport.hu)

Vélemény, hozzászólás?