A hétvégén tovább folytatódtak a magyar atlétika bajnokság küzdelmei. Egy héttel a felnőtt OB után ezúttal az U23-as és a junior korosztály bajnokságára került sor a fővárosban, az Ikarus SE pályáján. A KARC-KESI kecskeméti fiataljai remekeltek, hiszen a két nap alatt öt bajnoki címet és három ezüstérmet szereztek!

Már a verseny előtt komoly kecskeméti sikerekre lehetett számítani, hiszen a hírös városi atléták jó formában érkeztek meg a verseny helyszínére, illetve többen ranglistavezetőként vagy címvédőként álltak rajthoz.

Időrendben haladva az első kecskeméti érdekeltségű versenyszám után rögtön bajnokot avathatott a KARC-KESI. A Junior Magyar Bajnokság női magasugró versenyét Szűcs Szabina nyerte meg, aki idei legjobb eredményét érte el 176 centiméteres teljesítményével. Az ugrása tiszta volt, volt még benne pár centi, de a sarka megfájdult, ezért edzőjével nem kockáztattak, és 179 cm-re már nem ugrott.

„Szerencsére úgy tűnik, hogy nem vészes a sérülésem – árulta el portálunknak Szűcs Szabina. – Szombaton a bemelegítés közben már éreztem, hogy a sarkam fájdogál. Ez valószínűleg az elmúlt hetek sorozatos terhelése miatt lehet. Magasugrásnál az ellenfeleim küszködtek az általam már megugrott 168-as magassággal, ezért a 172 cm-ert nem próbáltam meg, ám végül megugrották ezt a magasságot, így nekem fájós lábbal a 176-ot is meg kellett ugranom az aranyhoz, ami sikerült. Büszke vagyok, hogy a 8 centis emelést jól oldottam meg.”

A női magasugró versenyt követően leszakadt az ég a fővárosban, a pálya komolyan elázott, ennek ellenére a rendezvényt némi csúszással folytatták. A férfi magasugró verseny kifejezetten izgalmasan alakult, hiszen három sportoló is azonos eredményt produkált. Végül a kecskeméti Németh Mátyás 208 centiméteres teljesítményével egyéni csúcsot állított be, ami ezüstérmet jelentett neki. Ezután Beregszászi Renáta egyéni csúccsal női diszkoszvetésben második helyezett lett, majd később súlylökésben is ezüstérmet szerzett 13.40 méteres produkciójával.

Beregszászi Renáta és Németh Mátyás

Az első nap Palkovits István 3000 méteres akadályfutásával zárult, melyet ismételten megnyert. Ideje 8:43,78 lett.

A verseny második napja is remekül indult, hiszen Magyarné Tarnóczy Virág az u23-as hármasugrás versenyszámában 12.10 méterrel első helyezett lett, ezzel megvédte bajnoki címét. Győzelméhez nem férhetett kétség, még úgy is, hogy kicsivel elmaradt egyéni legjobbjától.

Szűcs Szabina és Magyarné Tarnóczy Virág

Ezzel egy időben a juniorok között hármasugrásban Szűcs Szabina nagyot küzdött a dobogó legfelső fokáért, ám két ugrást is ki kellett hagynia, mert fájt a sarka, végül így is a második helyen zárt, azonban ezt követően úgy döntöttek edzőjével, hogy távolugrásban már nem indul.

„Hármasugrásnál az első két ugrásom jobb lábról történik, és a harmadik balról, de nekem pont a jobb lábam fáj, és melegítésnél már megint éreztem, hogy nem jó a helyzet – mesélte a vasárnapi történéseket Szűcs Szabina. – Első ugrásom gyengébbre, 12 méter körüli eredményre sikeredett, ekkor majdnem mondtam az edzőmnek, hogy nem kéne erőltetni, de a legnagyobb kihívóm, Áts Viktória jobbat ugrott nálam, ami felspanolt. Nem érdekelt, hogy fáj a sarkam, jobbat ugrottam nála, és egyszer ő, egyszer én vezettük a listát. Végül az utolsó sorozatban Viki 12.94-et ugrott – egyéni csúcsát megdöntve – míg én 12.91-et. Mikor leérkeztem és láttam az eredményem, csalódott voltam, de aztán átgondolva büszkeséggel töltött el, hogy első kísérletemhez képest majdnem egy métert javítottam az eredményemen fájós lábbal. Most egy kis pihenő következik, amely során remélem, helyrejön a sarkam.”

A vasárnap két fantasztikus kecskeméti teljesítménnyel zárult. Délután a férfi junior súlylökő versenyszámban Fekete István méterekkel megelőzve ellenfeleit, 17 méter felett teljesítve bajnok lett. A versenyzők dolgát az időjárás nem segítette, Fekete István ennek ellenére állva hagyta a mezőnyt.

„Aranyéremre esélyesként érkeztem a versenyre, mert az előzetes eredményeim alapján sokkal jobban teljesítettem az elmúlt időszakban, mint az ellenfeleim. A célom az volt, hogy 18 méter felett lökjek, ám az időjárás igencsak megviccelt bennünket. A körülményekhez képest a 17.17-es eredményem nem rossz, kihoztam a maximumot a versenyből és örültem a bajnoki címemnek, ám sokkal elmaradtam az egyéni csúcsomtól” – értékelt Fekete István súlylökő.

Fekete István

Végezetül ismét Palkovits Istvánért szoríthattak a kecskeméti drukkerek, aki szombati akadályfutása után 5000 méteres síkfutásban állt rajthoz. Palkovits majdnem egy perccel előzte meg a második helyen célba érő kihívóját, ezzel u23-as magyar bajnok lett, és bezsebelte második aranyát is egy hétvége alatt.

„A szombati akadályfutás során az első helyezésem ellenére az időmmel nem voltam megelégedve – mondta Palkovits. – Négy másodperccel jobbat akartam futni, hogy 8:40-es idő alá csússzak be, de ez nem sikerült. Az viszont előrelépés, hogy az akadályok jobban jöttek ki. A második, vasárnapi versenyt kissé „lazábbra” terveztem, féltávig a mezőnnyel együtt haladtam, majd elszakadtam tőlük és ott is első lettem. Az edzőmmel megbeszélt taktikát sikerült teljesítenem, összességében az időeredményem felejthető, de az aranyérmeknek nagyon örülök. A hétvége nagy pozitívuma számomra az volt, hogy 3000 akadály után nem fáradtam el annyira, mint ahogyan azt várni lehetett volna, így másnap 5000 méteren nem volt problémám.”

Palkovits István

A junior és az u23-as atlétika bajnokság kecskeméti vonatkozású eredményei:

Junior női korosztály (edző: Adamik Zoltán)

U23-as női korcsoport (Edző: Szívós István)

Férfiak (Edző: Németh Gyula és Adamik Zoltán)

(Vizi Zalán | kesport.hu)

Vélemény, hozzászólás?