Boronkay Péter a hosszú hétvégén sem pihent, két versenyen is részt vett, ráadásul mindkettőn remekül szerepelt. Először csütörtökön a Hungaroringen, míg szombaton Fadd-Domboriban állt rajthoz. Boronkay a Parakerékpár OB-n ezüstérmet szerzett, illetve az épek között az előkelő, hatodik helyen végzett a sprinttávú triatlon versenyen.

Augusztus 20-án, csütörtökön rendezték a Hungaroringen a Magyar Parakerékpáros Országos Bajnokságot – kezdte portálunknak adott interjúját Boronkay Péter. – Immáron sokadik alkalommal kerül sor ezen a pályán erre a megmérettetésre, ami azért jó, mert az egy lezárt pálya, és nagyon jó minőségű az aszfalt. Nagyszerű érzés, hogy lehetőségünk van beköltözni egy napra a száguldó cirkusz otthonába, és részt venni egy kerékpáros futamon a Forma 1-es pályán. A Mercedes-Benz Gyár KMSE képviseletében három sportoló indult: László Attila kategóriájában ezüstérmes-, Császár Attila aranyérmes lett, míg jómagam szintén ezüstérmet szereztem a saját kategóriámban. Tizenegy kört kellett teljesíteni (ami mintegy 50 km-t jelent – a szerk.). A külföldi versenyek hiányában minden olyan versenyen próbálunk rajthoz állni, ami lehetőséget ad arra, hogy megmaradjon a motiváció. Bár én főleg duatlon- és triatlon versenyeken szoktam indulni, de rendszeres résztvevője vagyok a Parakerékpáros OB-nak is.

Ezüstérmes helyezésével Boronkay elégedett volt: „Azt gondolom, egy válogatott parakerékpárostól sosem szégyen kikapni, hiszen előttem Wermeser Zsombor ért célba, aki ezzel első helyezett lett. Neki lábsérülése van, de egy kategóriában vagyunk. Számomra remek edzést jelentett ez a csütörtöki megmérettetés, kerékpáros edzőmmel, Szöllőssy Istvánnal beépítettük az edzéstervbe. Ő egyébként január óta a trénerem, mellette továbbra is Németh Gyula a futóedzőm, míg az úszófelkészítőm Bálint Zoltán.”

A csütörtöki versenyt követően a kecskeméti paratriatlonista nem állt le a munkával, másnap még volt egy hosszú kerékpáredzése, majd szombaton Fadd-Domboriban, a sprinttávú triatlon Magyar Kupán versenyzett, ahol 750 métert kellett úszni, 20 kilométert kerékpározni és 5 kilométert futni. Közel 300 induló volt a férfi mezőnyben, és Boronkay a korcsoportjában a hatodik helyezést érte el. „Tavaly második lettem, de a hatodik hellyel is abszolút elégedett vagyok, hiszen itt az épek között versenyeztem, és számomra ez sokkal nagyobb kihívást jelentett” – értékelte a futamot Boronkay.

A közeljövőben két verseny szerepel a terveink között – folytatta a kilencszeres Európa-bajnok versenyző. – A Paratriatlon Országos Bajnokságot szintén sprinttávon szeptember 6-án rendezik Tiszaújvárosban. Ezt a viadalt májusban szokták tartani, de a járványhelyzetre való tekintettel áttették őszre. Ezt követően szeptember 13-án olyan triatlon versenyen fogok indulni Balatonkenesén, amely speciális távú lesz. A kerékpáros része lesz nagyon hosszú, hiszen majd 164 kilométert kell tekerni, előtte 1,9 kilométert úszni, végezetül 10,5 kilométer a futni. Ez egy több, mint hatórás viadal lesz és itt is az épek között fogok versenyezni. Idén én jobbára sprinttávokat – közel egyórás futamokat – teljesítettem, szóval a balatonkenesei verseny nagy kihívás lesz számomra.”

Ami a nemzetközi versenyeket és helyzetet illeti, pont nemrégiben törölték az alanyai világkupát, ami októberben lett volna. Jelen állás szerint idén már nem lesz külföldi futam, amin Boronkay elindulhatna, így a hazai versenyekre kell összpontosítania, ahol rendre az épek között fog versenyezni. Tokió tekintetében még nem tudni semmi konkrétumot, csak annyit, ha lesz paralimpia, akkor szinte napra pontosan egy év múlva kezdődik.

A versenyek és az edzések mellett Boronkay Péter  januárban indított saját vállalkozásával tölti ki idejét, amely során amatőr sportolókat készít fel különböző versenyekre. „Ősztől ezt még jobban népszerűsíteni akarom majd, illetve remélem lesz lehetőségem arra, hogy újra meglátogassam az iskolákat, ahol előadásokat tarthatok a gyerekeknek az egészséges táplálkozásról, a sport fontosságáról és a parasportról” – zárta gondolatait Boronkay.

 

(Vizi Zalán | kesport.hu | fotók: 1. kép, 2. kép és nyitó kép: Vanik Zoltán és László Attila, 3. kép és 4. kép: Weisz Anita)

Vélemény, hozzászólás?