Adamik Ferencet, a kecskeméti sportvilág legendás alakját, kosárlabda mesteredzőjét köszöntötték 90. születésnapja alkalmából vasárnap, a Mercedes-Benz Gyár Nemzeti Kosárlabda Akadémia épületében.

Március 12-én ünnepelte 90. születésnapját Adamik Ferenc, ám köszöntését szeptemberre halasztották a járványhelyzet miatt. Ha márciusban tartották volna az eseményt, háromszor annyian jelentek volna meg, mint most, de így is rengetegen összegyűltek, családtagok, volt tanítványok és barátok, hogy tiszteletüket tegyék és hálájukat fejezzék ki Adamik Ferencnek. „Nagyon meghatódtam, amikor a köszöntéseket hallottam, és láttam, hogy mennyien voltak itt. Mérhetetlenül hálás vagyok mindenkinek ezért a mai napért” – mondta portálunknak az ünnepelt.

A rendezvényt Bajtai Mária felszólalása indította, aki Adamik Ferenc egykori tanítványa, játékosa volt, később pedig kollégája, hiszen belőle is tanár lett. „Megadatott nekem az a szerencse, hogy Adamik Ferenc nem csak első nevelőedzőm, de tanárom és később kollégám is volt. Emlékszem egyszer egy kosárlabdatorna után leszidott, mert nem tapsoltam meg a minket legyőző aranyérmes csapatot. Megtanított arra, hogy az ellenfél nem ellenség. Alázatot, kitartást tanult tőle minden tanítványa. Nemcsak a város számára, de a megyének és az országnak is rengeteg válogatott sportolót adott, nagyon sok egykori diákjából testnevelőtanár, sportban elhelyezkedő tisztességes ember lett” – mondta Bajtai Mária.

A köszöntő beszéd után látványos kosárlabdamérkőzéssel emelték a rendezvény színvonalát, amely során Adamik Ferenc egykori tanítványai léptek pályára, hogy felidézzék a régi szép emlékeket. A Csinos Csajok Csapata játszott az 1985-ös gárda ellen, amellyel Feri bácsi Kadét Országos Bajnok lett.

Ezt követően felidézték az ünnepelt életútját, majd tiszteletére egy kisfilmet is levetítettek. A folytatásban Kecskemét Megyei Jogú Város polgármestere, Szemereyné Pataki Klaudia is felszólalt: „Óriási megtiszteltetés számomra, hogy itt állhatok Adamik Ferenc előtt, mint volt tanítványa, és a város nevében köszönthetem. A hírös városban egy hírös embert ünneplünk ma. Mindig is óriási erőt, kitartást és alázatot tanulhattunk tőled. Gratulálok a teljesítményeidhez, eredményeidhez, és mindenki nevében köszönöm azt a sok örömöt, amit adtál nekünk. A jövőben is adj még sok örömöt nekünk!” – zárta beszédét a városvezető.

A továbbiakban Tóth József, az egykori Kecskemét Városi Kosárlabda Szövetség elnöke, Bíró Ernő, a Megyei Kosárlabda Szövetség nevében és Tóth Viktor, a Kecskeméti Kosárlabda Club elnöke is megköszönte Adamik Ferencnek mind azt a sok jót, amit diákként és játékosként kaptak, és azt, hogy nevelésének köszönhetően a tanítványai alázatos és sikeres emberek lettek. Kiemelték, hogy csapataiban, így az NB I-es kecskeméti női felnőtt gárdában is csak hazai, saját nevelésű játékosokat játszatott, mindig újabb és újabb fiatalt épített be az együtteseibe.

Ivkovicsné Béres Tímea, az akadémia vezetője elmondta, Adamik Ferenc lerakta az alapokat a kecskeméti sportéletben és az utánpótlásnevelésben, és az ő feladatuk az, hogy felnőjenek a feladathoz. A születésnapi torta előtt a mesteredző még egy meglepetésben részesült, ugyanis az akadémia “A” pályáját átkeresztelték Adamik Ferenc pályára. Ezt követően Feri bácsi – aki élete során számos kitüntetésben részesült – azt mondta, ez élete legnagyobb elismerése.

A volt játékosok és tanítványok egyetértettek abban, hogy Adamik Ferenc hangos tanár és edző volt, de amikor a pálya mellett kiabált, azt mindig joggal tette. Adamik Ferenc az esemény legvégén erre így reagált: „Nem is értem miért köszöntöttetek meg ennyien, mert ha visszagondolok, nem egy eszményi ember voltam én. A követelményeimből nem engedtem, azokat kegyetlenül behajtottam, néha kiabáltam is. Viszont ez a kiabálás a meccs ütemét adta meg. Két dologra vagyok büszke: arra, hogy a csapataim sosem adták fel, és arra, hogy mindig együtt nyertem és együtt vesztettem a játékosaimmal. Tanítványaim többsége jó tanuló volt, sokan sikeres életpályát futottak be, és ennek nagyon örülök. Több, mint száz diákom lett testnevelő tanár. Bár az óráim, edzéseim nem mesedélutánok voltak, ezek szerint valamit mégiscsak jó csináltam” – mondta Adamik Ferenc, aki még egyszer megköszönte, hogy ennyien ünnepeltek vele együtt.

Adamik Ferenc Életútja:

1930 március 12-én, Szolnokon született. Kiváló és sokoldalú sportoló volt, majd a Testnevelési Főiskolán szerzett testnevelő tanári, atlétika- és kosárlabda szakedzői diplomát. Sportcsaládba született és sportcsaládot nevelt. A sport, a nevelés mindig szorosan hozzátartozott, a vérében van a mai napig.

Testnevelő tanárként és edzőként alakította meg Kecskeméten az első cselgáncs szakosztályt, ahol hamarosan országos bajnokokat nevelt (Nagy Lajos, Széplaki Jenő, Déri János). Ugyanakkor a sikereket tovább vivő edzői garnitúrát is kinevelte maga után. Atlétikában nem csak korosztályos, hanem országos bajnok és válogatott atlétákkal büszkélkedhet, ugyancsak neves edzői utánpótlást nevelve ki. Már 1956-tól atlétaedző is volt, 1961-ig a KTE, 1965-ig a Kecskeméti Dózsa versenyzőit készítette fel. Tanítványaiban örök emléket hagyott humorával, dinamikus személyiségével, nagy hangjával és megszívlelendő, követendő szakmai tanácsaival és életbölcsességeivel.

A kecskemétiek által leginkább ismert eredményét a női kosárlabda sport területén érte el, ahol a Katona József Gimnázium tanulóiból alakított együttes bekerült az első osztályba. Ez hatalmas és egyedülálló siker volt. Munkája egyedi volt és újító, ugyanis edzőként először, atlétikai alapokra helyezte a kosárlabda tanítást. Több évtizeden át sikeres kosárlabdaedző volt. 1965-től a Kecskeméti Egyetértés, 1967-től a Kecskeméti Dózsa, 1971-től 1981-ig a Kecskeméti SC csapatait edzette, 1988 után a KSI kosárlabda nevelőedzője volt. 1980-tól 1990-ig a Kecskeméti Sport Club szakmai elnökhelyettese volt. Kecskemét sportjának legendája.

Sportolói eredményei:

Általános iskolai szinten:

Középiskolai szinten:

Felnőtt szinten:

Edzői, szakmai sikerei:

Kitüntetései:

Szakmai:

Regionális:

Állami:

Kormány kitüntetés:

Gyermekeit és unokáit is megfertőzte a sport iránti elkötelezettséggel: Adamik Csilla NB-I-es kosárlabdázó, majd testnevelő, kosárlabda edző, jelenleg a Kosárlabda Akadémia női szakágvezetője. Adamik Zoltán, többszörös felnőtt válogatott tízpróbában, rögbiben, jelenleg testnevelő, atlétika szakedző. Adamik Ivett, NB-I junior kosárlabdázó, testnevelő. Unokái: Adamik Zsanett szociálpedagógus, Adamik Anna mérnök, grafikus, felnőtt válogatott hétpróbázó, Nagy Edina közgazdász, pénzügyi tanácsadó, utánpótlás-válogatott kosárlabdázó, Nagy Péter élvonalbeli röplabdaedző, felnőtt válogatott röplabdázó és BEK győztes csapat tagja volt, Nagy Zita jogász, NB I/B-s kosárlabdázó, Farkas Lola középiskolás, Farkas Blanka középiskolás, Adamik Zoltán bölcsődés korú. Dédunokái: Vörös Levente, Mohamadou Norina, Verebély-Papp Gréta.

(Vizi Zalán | kesport.hu)

Vélemény, hozzászólás?