Menü

A tervek szerint már az új év elején birtokba vehetik a Bányai Júlia Gimnázium új sportcsarnokát a fiatalok – képekkel

2018 áprilisában elkészült a Mercedes-Benz Gyár Nemzeti Kosárlabda Akadémia sportfejlesztési pályázata, 2019. október 7-én megtörtént az alapkőletétel és a tervek szerint 2020 decemberére elkészül a város legújabb sportcsarnoka, a Bányai Júlia Gimnázium kosárlabdaterme. Csütörtök délelőtt hivatalos sajtóbejárás során tekinthettük meg, hogy állnak a munkálatok.

A Kosárlabda Akadémia vezetője, Ivkovicné Béres Tímea köszöntötte az egybegyűlteket és elárulta, 2017-ben álmodták meg azt, hogy a Bányai Júlia Gimnáziumban egy új sportcsarnokot alakítsanak ki. Szemmel láthatóan jól haladnak a beruházással, ugyanis az épület váza elkészült, a falak állnak, a külső szigetelés és burkolás megtörtént. A világítás, szellőző, fűtőrendszer kialakításra került. A kiegészítő helységek, öltözők, szertárak, közlekedők csempézése és szerelése jelenleg zajlik.  Ezt követően kezdődhetnek a látványos és fontos sporttechnikai munkálatok, vagyis a sportpadló elhelyezése és a sportágspecifikus kialakítás elsősorban a kosárlabda és a röplabda, illetve a testnevelés órák igényei szerint.

„Nagyon látványosan halad a beruházás, jelenleg a sportcsarnok hatvan százaléka készült el. Az izgalmasabb rész azonban csak most következik, hiszen hamarosan a parkettát is lerakják. Nagyon várjuk már, hogy végre pattoghasson a labda, és terveink szerint ez év decemberében kezdődhet meg a kivitelezés átadása, illetve reményeink szerint a fiatalok januártól megtölthetik élettel az új sportcsarnokot” – mondta a kesport.hu-nak Ivkovicné Béres Tímea.

A csarnok egyébként nem csak kosárlabdázásra, hanem röplabdázásra is alkalmas lesz, ugyanis a 6 db kosárlabda palánk (2 db elektromos vezérlésű és 4 db oldalfali palánk) mellett 3 db röplabda pálya felfestés és háló, eredményjelzők, cserepadok, elválasztó függöny, labdahálók kerülnek majd elhelyezésre.

A 2018 áprilisában beadott pályázatot a Magyar Kosárlabda Szövetség, valamint Kecskemét Megyei Jogú Város is támogatta. Az önkormányzat a pályázat 30 százalékos önerejét biztosította, de szülők, helyi cégvezetők és támogatók is összefogtak a beruházás sikerességének érdekében. A pályázati összeg 430 millió forint.

„Régi adósságunk ez a csarnok a város lakossága és Kecskemét ifjúsága felé, hiszen a Bányai Júlia Gimnázium az egyik legpatinásabb középiskolánk, ugyanakkor az intézmény sportolási lehetőségei nagyon rosszak – mondta Szeberényi Gyula Tamás, Kecskemét sportért felelős alpolgármestere. – Néhány hónapon belül azonban átadásra került az új, impozáns csarnok, ezzel a mindennapos testnevelés megoldottá válik a téli időszakban is, illetve nagy lépés lesz ez afelé is, hogy az utánpótlássport számára is új edzési lehetőségek legyenek biztosítva. Sőt, merem remélni, hogy a hobbisportolók is egyre nagyobb számban lesznek jelen városunkban, és nekik is egy újabb csarnok állhat majd a rendelkezésükre.”

„Nagyon fontos, hogy olyan kosárlabda fellegvárak legyenek szerte az országban, ahol a környezetükben lévő gyerekek megfelelő képzési, illetve infrastrukturális lehetőségekhez juthatnak – mondta portálunknak Bodnár Péter, a Magyar Kosárlabda Szövetség főtitkára. – Kecskemét ilyen, hiszen itt maga a városvezetés is elkötelezett a kosárlabda támogatása mellett, ezúton is köszönöm a polgármesternek, hogy ily módon kiáll a sportágunk mellett. Olyan piramisrendszer alakult ki a hírös városban, ahol a férfi felnőtt csapat ott van a csúcson, és ők az alattuk álló akadémia növendékeinek példaképei lehetnek. Úgy gondolom, Kecskeméten minden feltétel adott ahhoz, hogy az utánpótlásnevelés és az élsport megfelelő módon működjön.” 

A sportcsarnok 841 négyzetméter alapterületű, amely 661 négyzetméter sportpadló felülettel fog rendelkezni. A pálya mellett két öltöző és két szertár, illetve egyéb kiszolgáló helységek létesülnek.

Ez már nem az első komoly sportfejlesztési beruházás Kecskeméten az elmúlt időszakban, ugyanis a Mercedes-Benz Gyár Nemzeti Kosárlabda Akadémia régi uszodában kialakított kosárlabda sportkomplexumát 2017 augusztusában adták át, illetve azóta már a Benkó Zoltán Szabadidőközpontban megépített kültéri pályákat is igénybe vehette a lakosság. A Bányai Júlia Gimnázium sportcsarnoka várhatóan decemberre készül el, és a cél az, hogy a 2021-es év kezdetén birtokba tudják venni a fiatalok.

(Vizi Zalán | kesport.hu)


Az eddig hibátlan Kiskőröst fogadja a Kecskeméti LC


Kesport TV: Karanténban az SG Kecskemét Futsal, de a célok nem változtak


A Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét győzelmi célokkal várja a Körmendet, míg a vasiak történelmi sikerre készülnek a Messzi István Sportcsarnokban


Bajnoki aranyak és sikeres rendezés a kecskeméti súlyemelő Junior Országos Bajnokságon


Élő közvetítés: PC Trade SZNKE Szeged – GBB ZRT Kecskeméti NKSE női kézilabda mérkőzés | 17:30


Elhalasztják a ScoreGoal DEAC elleni bajnokiját és a Berettyóújfalu elleni kupameccsét is


A felkészülés során már sikerült, pénteken bajnokin is győzne Szegeden a KNKSE


Kecskemét All Stars – az elmúlt hét legjobb kecskeméti sportolói


Képgaléria: A KTE HUFBAU – Kisvárda kupamérkőzés képekben


Egyetlen góllal verte a Kisvárda a KTE HUFBAU-t


Elmarad a Kecskeméti RC kupa- és bajnoki mérkőzése


A Kisvárdát fogadja a MOL Magyar Kupában a KTE HUFBAU


SG Kecskemét Futsal: Karanténban a felnőtt csapat


Hivatalos: Elmarad a Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét szerdai, Falco elleni meccse


Ungvári Miklós legyőzte a koronavírust, most újra Tokió lebeg a szeme előtt


Képgaléria: A KTE HUFBAU – Szegedi VSE labdarúgó mérkőzés képekben


Magabiztos játékkal aratott győzelmet idegenben a Röpke SE


Pontokat hullajtott el a Szeged ellen a KTE HUFBAU


Fölényes győzelmet aratott a Kecskeméti KC


Hét sárga lapot osztott ki a játékvezető a Soltvadkert elleni találkozón