Nagy Noel, a KTE súlyemelője és a Neumann János Egyetem végzős hallgatója a hétvégén a Magyar Egyetemi-Főiskolai Országos Bajnokságon aranyérmes lett. Noel ezzel már kétszeres egyetemi bajnoknak vallhatja magát, és számára különösen fontosak a MEFOB versenyei, ugyanis édesapja 10-szer nyert egyetemi országos bajnokságot, amellyel csúcstartó. Nagy Noellel beszélgettünk:

A kecskeméti Neumann János Egyetemet képviselve lettél egyetemi bajnok. Mióta vagy az NJE hallgatója?

Három éve járok a kecskeméti egyetemre, mérnökinformatikus hallgató vagyok. Jelenleg a hetedik félévben járok, most írom a szakdolgozatomat.

A tanulmányok mellett magas szinten sportolsz, a KTE súlyemelője vagy. Hány edzéssel készülsz hétről-hétre a megmérettetésekre?

Napi egy edzésem minimum van, de a karanténos időszakban, amikor digitális oktatás volt, több tréningre is volt időm. Sajnos az edzőtermek bezártak, így technikailag elmaradtam attól a formától, amit szerettem volna, de ennek ellenére nagyon jó erőben éreztem magam, mert otthonra be tudtuk szerezni a kellő eszközöket édesapám és a Phoenix Mecano segítségével. Egyébként lassan tíz éve űzöm ezt a sportágat, édesapám miatt alakult ki bennem a súlyemelés szeretete, ugyanis ő többszörös világbajnok. Rengeteget segít nekem az erőnléti munkában, illetve sokat tanulok tőle a mindennapokban is edzéselméletből, táplálkozási szabályokból. A főedzőm Bálint Csaba, akinek szintén hálás vagyok, a versenyekre ő készít fel.

Az Egyetemi Bajnokságon is ott volt édesapád, illetve az egyesületi edződ, Bálint Csaba?

Természetesen ott voltak. Nekem ez volt a harmadik MEFOB versenyem. Az elsőt megnyertem, a másodiknál a legerősebb súlycsoportban indultam, és sajnos egy kilóval elmaradtam az első helytől, de mint később kiderült, a felnőtt OB-n is kevesebbet emeltek, mint azon az ominózus egyetemi bajnokságon. Nagyon örültem a második egyetemi aranyérmemnek, de apámtól még így is nyolccal levagyok maradva, ugyanis ő tízszer lett a legjobb. Nekem a mostanin kívül még két iskolát kéne elvégeznem ahhoz, hogy a nyomdokaiba léphessek, de ennek a lehetőségét nem zárom ki, ugyanis nagyon motivál, hogy megközelítsem elődöm teljesítményét.

Nagy Noel (b) édesapjával

Mit jelent számodra és milyen előnyökkel jár, hogy ismét egyetemi bajnok lettél?

Egyrészt óriási elismerés ez számomra, másrészt az egyetemen meg lehet pályázni sportösztöndíjakat, amelyet ezelőtt is elnyertem, és bízom abban, hogy ezúttal is így lesz, ehhez nagyban hozzájárulhat a sikerem. Ez esetben a sporttal kapcsolatos plusz költségeket, például a táplálékkiegészítőket, felszereléseket könnyebben meg tudnám vásárolni. Emellett a MEFOB versenyek különösen fontosak számomra az előbb említett okok miatt, miszerint meg akarom közelíteni édesapám csúcsát.

Hol rendezték az Egyetemi-Főiskolai OB-t és milyen súlycsoportban indultál?

Ezeket a versenyeket mindig a BME egyetemén szokták megrendezni a MAFC edzőtermében. A 73 kg-os súlycsoportban indultam, ehhez kicsit fogyasztanom kellett. Nagyon kötött az étrendem, megvan, hogy mikor és mit kell ennem, illetve két éve cukorbeteg is vagyok, így a fogyások nehezemre szoktak kicsit esni, de sikerült. Otthon építettünk egy szaunát, ez is segített, bár mikor megérkeztünk a helyszínre akkor az ottani mérleg alapján 0.05 kg-mal átléptem a 73-at, de ezt alsónadrágom levételével és mosdóhasználattal megoldottam. Mivel ez a középsúlycsoport, így ebben a kategóriában indultak a legtöbben és a legjobbak.

Hogyan zajlott a verseny?

Az ellenfeleimmel sosem szoktam törődni, ezt mindig Bálint Csaba, az edzőm „intézi”, ő számolja ki, hogy mikor mennyi súlyra kell rámennem. Szakításban a kezdősúlyom 110 kg volt, amely számomra nem számított soknak, mégis az első két próbálkozásomat elrontottam, és ha a harmadik sem sikerült volna, akkor nem lett volna összetett eredményem és bajnoki cím a végén. Szerencsére a harmadik összejött, viszont egyik ellenfelem 111 kg-ot szakított, így a lökésre hátrányban fordultam. A lökést 140 kg-on kezdtem, az ellenfelem hat jó fogással 140-nel fejezte be a körét, így rá kellett emeltetnem. 142 kg-ra kellett mennem, amit teljesítettem is, így a szakítás utáni egykilós hátrányomat ledolgoztam, és összetettben megnyertem a bajnokságot. Ennek ellenére – úgymond versenyen kívül – még a 150-et is kikértem, hogy minél jobb eredménnyel zárjak. Végül azt sikerült felvennem, de a technika nem jött ki jól a végén, így a kilökés már nem sikerült. A versenyt ennek ellenére megnyertem.

Mi vár még rád idén, milyen megmérettetések állnak még előtted, illetve mik a céljaid?

Debrecenben fogják rendezni az év utolsó hónapjában az országos csapatbajnokság döntőjét, ahová a KTE-vel elsőként jutottunk be és meg akarjuk védeni a bajnoki címünket. Ezen kívül még felnőtt bajnokságot is rendeznek ebben az évben, ahol tavaly a 73 kg-os súlycsoportban harmadik lettem, míg előtte én lettem a bajnok, és a célom most is az, hogy visszatérjek a dobogó legfelső fokára. Kiemelt cél számomra még az, hogy megdöntsem az országos csúcsot, ehhez 161 kg-ot kéne lökni. Jelenleg ott tartok, hogy már fel tudok állni ezzel a súllyal, a felvétellel nincs probléma, a kilökésen kell dolgoznom, hiszen abban az eddigi csúcsom a 155 kg. Ami a MEFOB versenyeit illeti, terveim szerint Szegeden folytatom majd tanulmányaimat, ott akarok mesterszakra járni, és mindenképpen azon leszek, hogy egyetemi bajnoki címeim számát még tovább növeljem.

 

(Vizi Zalán | kesport.hu)

 

Vélemény, hozzászólás?