A DEAC otthonában lépett pályára szombaton a férfi élvonalbeli kosárlabda-bajnokságban a Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét. A találkozón végig a debreceniek voltak előnyben, ám a KTE nem adta fel és többször megközelítette ellenfelét, a vége azonban a hazaiaknak sikerült jobban és 67-59-re nyertek.

Az előzetes sorsolás értelmében most szombaton az Alba Fehérvár ellen kellett volna pályára lépnie a kecskeméti csapatnak Székesfehérváron, ám a koronavírus átírta a forgatókönyvet és az ellenfél nélkül maradt Debrecennel találkozott Váradi Kornál gárdája.

Csak úgy, mint szerdán Pakson, ezúttal is rosszul kezdte a mérkőzést a Kecskemét, amely rögvest 6-0-s hátrányba került Moody és a magyar válogatott center, Tóth Ádám pontjait követően. A hírös városiak a második perc végén szerezték meg első kosarukat, amikor Karahodzic zárta a szép akciót zsákolással, de Somogyi triplával válaszolt a túloldalon. A negyed felénél Wittmann hármasával már csak három pont volt a Kecskemét lemaradása, de 9-0-s rohammal megint ellépett a DEAC. A vendég kosárcsendet Pesakovic törte meg, a negyed vége 22-11 lett.

A második játékrész Tóth Ádám pontjaival indult, majd Moody újabb hárompontosával a 13. percben ismételten már kétszer annyi egység állt a cívis városiak neve mellett, 28-14. Derasimovic és Karahodzic pontjaival kezdte meg felzárkózását a KTE, majd Dramicanin büntetőivel visszajött tízen belülre, a dudaszó 39-31-nél szólalt meg.

A nagyszünet után Dramicanin és Derasimovic álltak a vendégsereg élére, és visszajött hat pontra a Kecskemét, 41-35. Ezt követően azonban Tóth Ádám, Polyák és Drenovac is eredményes volt a debreceniektől, akik újra több, mint tízzel vezettek, 46-35. A KTE tehát megindíthatta újabb rohamát a zárkózásért, amely sikeres is volt, Thomas egymás után két támadólepattanót és négy pontot szerzett, majd Pesakovic süllyesztett el egy triplát, és máris csak öt pont volt a különbség. A negyed utolsó percében Hines hármasával húzott volna el a DEAC, de Derasimovic pár másodperc múlva szintén messziről célzott jól, így maradt a közte öt, 52-47.

A záró tíz perc elején villámgyorsan eljutott négy csapatfaultig a Debrecen, a védekezésükön ezután ez meg is látszódott, hiszen nem mertek odaütni a kecskemétieknek, akik azonban több tiszta dobást hagytak ki. Hines gyorsindítást követő ziccere után Váradi Kornál kért időt 57-48-nál. Ennél az állásnál beragadtak a felek, feszült, kapkodós támadások következtek, de két perc kosárszünet után Drenovac tudott zsákolni, ráadásul közben Thomas szabálytalankodott is ellene, amire szándékost fújtak a játékvezetők, így jöhetett a büntető és az újabb debreceni támadás, amiből Tóth Ádám talált be, 61-48. Ekkor a hazai nézők azt gondolhatták, innen már sima a hátralévő pár perc, ám a Kecskemét megint tett azért, hogy izgalmas legyen a végjáték, és 6-0-s futást produkált, 61-56-nál ezúttal a Debrecen kért időt két perccel a vége előtt. A játékmegszakítás után kritikus szituációban a DEAC csapatkapitánya, Polyák két triplát is bedobott, amellyel eldőlt a meccs. A vége 67-59 lett.

A bajnokság eredeti sorsolásának értelmében a két csapat jövő szerdán is megmérkőzik egymással a negyedik fordulójában. Azt a találkozót már Kecskeméten, a Messzi István Sportcsarnokban rendezik.

Váradi Kornél vezetőedző (Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét):Tudtuk, hogy a Debrecen hazai pályán nagy energiával és agresszívan kosárlabdázik. Ennek ellenére nem kezdtük jól a meccset, de egy időkérés után ezen sikerült változtatnunk. Többször is visszajöttünk a meccsbe, ott voltunk az ellenfelünk nyakán. Azonban amikor akár az egyenlítés is összejöhetett volna, akkor felgyorsítottuk a támadásainkat, ebből rosszul jöttünk ki. Szerdán ismét összecsapunk a DEAC gárdájával. Addig kielemezzük ezt a meccset és majd mindent megteszünk azért, hogy jövő héten hazai pályán javítsunk ellenük.

DEAC – Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét 67 – 59 (22 – 11, 17 – 20, 13 – 16, 15 – 12)

Férfi kosárlabda, NB I A-csoport, előrehozott mérkőzés

2020 október 10. szombat, 18.00

Debrecen, Oláh Gábor utcai Sportcsarnok

JV és MKOSZ ellenőr: Győrffy Pál Attila, Tőzsér Dénes Kelemen, dr. Mészáros Balázs (Dernei Gábor)

DEAC: Drenovac 11, Tóth Á. 13, Hines 7/3, Moody 9/6, Somogyi A. 6/3. Csere: Polyák 17/15, Molnár M. 4, Molnár D. -, Kovács A. -, Bognár K. -, Asszu -. Edző: Kovács Adrián

KTE: Wittmann 13/6, Derasimovic 9/3, Thomas 7, Kucsera -, Karahodzic 4. Csere: Dramicanin 13, Pesakovic 9/3, Horti 4, Lewis -. Edző: Váradi Kornél

(Vizi Zalán | kesport.hu | fotó: ktekosar.hu)

Vélemény, hozzászólás?