A ceglédi születésű, de nyolc évet a Kecskeméti Judo Club színeiben versenyző Ungvári Miklós számára nem alakult jól a 2020-as esztendő, hiszen elmaradt a tokiói olimpiai, majd ezt követően ősszel az ezt okozó koronavírussal is meg kellett küzdenie. Utóbbi csatát már megnyerte, így most már a kvalifikáció lebeg a szeme előtt, szeretné ötödik olimpiájával lezárni pályafutását.

Kezdjük rögtön a legfontosabbal, hogy szolgál az egészséged? 

Most már jobban vagyok, nagy örömre itt lehetek a budapesti cselgáncs Grand Slam helyszínén, ami egy új élet kezdetét is jelenti a dzsúdósoknak. Végre szőnyegre léphetnek újra azok a versenyzők, akik ellátogattak ide a Papp László Sportarénába. Sajnos én még nem indulhattam, de szerettem volna már picit modellezni azt, hogyha visszatérek, akkor hogy is kell ezt csinálni így nyolc hónap távlatából. Nagyon rég álltam már tatamin, de ez jó alkalom volt arra, hogy öcsémmel kicsit mozogjunk, aki egyébként indult is a versenyen. Nézők nélkül zajlik még a verseny, nagyon komoly protokoll mellett, de legalább végre valahára van.

Szerencsére már csak egy kellemetlen emlék a koronavírus számodra, de mennyire viselt meg, azóta átestél-e a teljes orvosi protokollon?

Azok közé sorolom magam, akik nehezen viselték, nagyon keményen éltem meg. Több mint egy hétig nagyon rosszul voltam, indokolatlan izzadás, egy napig rendkívül erős láz, ami utána is végig kísért napokon keresztül. Közben fájt a fejem, gyenge voltam, fáradékony. Amikor már nem okozott akkora gondot, hogy kimenjek picit a kertbe, vagy a konyhába, akkor próbáltam aktívabb lenni valami otthoni teendőben. Nagyjából a negyedik hétre lettem jobban egy kis kertészkedéshez, a múlt héten már egy kis könnyített szaunát vettem. Múlt csütörtökön a Sportkórházban kivizsgáltattam magam, volt szívultrahang, tüdőröntgen is, hétfőn aztán Dr. Ajtay Zénó szívspecialista fogadott, amit külön köszönök is neki! Ő is azt mondta, hogy lépésről lépésre indulhat meg a terhelés, egyelőre a negyede annak, ami a megszokott. Ettől függetlenül a terheléses vizsgálat és a vérvétel is azt mutatta, hogy a betegséget kezdi leküzdeni a szervezet, ezáltal kezdhetem az edzéseket.

A prágai Eb-t céloztad meg visszatérésnek novemberben, tartható lesz? Egyáltalán lesz-e Eb?

Továbbra is az a terv, hogy megtartják, persze bármi közbe jöhet sajnos. Magam részéről biztos vagyok benne, hogy elég lesz az idő. Sokan már a budapesti versenyen is szívesen a szőnyegen láttak volna, de egy ilyen komoly esemény több felkészülést igényel, én gyakorlatilag semmilyen munkát nem végeztem előtte. Minden megmérettetést és versenyt ünnepnapnak kezeltem a pályafutásom során, soha nem mentem felkészületlenül sehova. Ha kikapok, akkor is emelt fővel kell veszíteni, ezt most nem mondhattam volna el több hetes kihagyás után.

A koronavírus „áldozatául” esett a tokiói olimpia is, hiszen halasztani kellett. Egy 40. évében járó sportember hogyan tudja ezt feldolgozni?

Az utolsó olimpiámat terveztem természetesen, már amennyiben ott tudok lenni, hiszen kvótám még nincs. Messze állok még, nem vagyok kvalifikációs helyen, de most már azért nem kellemetlen a téma. Éppen egy kecskeméti dzsúdós barátom, Nedelkovics Dávid hívott fel, hogy merre vagyok, én a lovak közt voltam a földön. Erre mondta, hogy akkor maradjak is, mert nem lesz olimpia… A legrosszabb, hogy nem voltunk semminek birtokában, hogy mennyivel halasztják el és mikor tartják meg. Most is kételyekkel beszélnek róla, hogy 2021-ben egyáltalán megtartják-e. Hidegzuhanyként jött a hír, nagyon sok olimpikon társam erre volt berendezkedve, az öcsém például az elsőre készül. Én már pozitívan állok a dologhoz, mivel idén augusztusban az aktív sportot abbahagytam volna, ha minden terv szerint zajlik. Most mégis versenyekre készülök, kaptam gyakorlatilag plusz egy évet a szeretett sportágammal. Három évtizede csinálom, még tudok ehhez élményeket, emlékeket gyűjteni, versenyzők közt lehetek. Ideje lett volna már befejeznem, így ajándéknak fogom fel.

Arról tehát továbbra sem mondtál le, hogy a tokiói olimpiával foglald keretbe a pályafutásodat?

Nagyon sokat nosztalgiáztam mostanság, hatalmas utat jártam be. Lehetett volna ez ívesebb, vagy laposabb, de nem szabad elégedetlennek lenni azzal a karrier ívvel, amit elértem. Amikor előjönnek ezek az emlékek, akkor jövök rá, hogy még szeretek pofonokat adni és kapni is, nekem még kell ebből! Ezért mondom azt, hogy jó dolog így, hogy 2021-ig még biztosan sportolhatok. Visszatérve a kérdésre: igen, abszolút egy keretnek tekinteném az olimpiát. A befejezetlen dolgokra hiányérzettel gondol vissza az ember. Vagy így, vagy úgy, de le kell zárni ezt a tokiói olimpiát nekem is magamban. A legfontosabbnak azt tartom, hogy legyen, akár velem, akár nélkülem. Négy olimpián jártam, ez lehet az ötödik, ez is motivál. Nem élném meg tragédiának, ha nem lennék ott, de szeretném úgy lezárni a pályafutásomat, hogy legalább megpróbáltam.

Szóba került a nosztalgia. A kecskeméti évek, a kibontakozás évei milyen emlékeket idéznek fel benned?

Mindig ceglédi voltam, de hálás vagyok azért a nyolc évért, amit kecskeméti színekben versenyeztem. Sokaknak lehetek személy szerint is hálás, gondolok itt Somogyi Endrére, Roza Károlyra, akik anno egy ceglédi srácot felkaroltak. Nekem nagyon jót tett, hogy tudtam önállósodni, az edzőm, Nagysolymosi Sanyi rengeteget tett hozzám a higgadtságával, a maga pszichológiai érzékével is, ez főleg a stresszes helyzetekben ért aranyat. A mai napig nagyon sokakkal tartom a kapcsolatot, például Deák Ferivel, E. Kovács Janival, Nedelkovics Dávidot már említettem, de tényleg sorolhatnám a neveket. De más sportolókkal, például a bokszolókkal is, hozzájuk is szeretettel jártam át. Kedvenc hobbim, a díjugratás miatt is szoktam járni az Airvent Lovardába, ahol különösen jól érzem magam, ha én is versenyezhetek. Második otthonom Kecskemét, ezt nyugodtan mondhatom.

(Nyitray András | kesport.hu | fotó: Tumbász Hédi)

 

Vélemény, hozzászólás?