A magyar férfi kosárlabda-válogatott november 28-án Ausztriával, két nappal később a címvédő szlovénokkal mérkőzik meg az Európa-bajnoki selejtezőkörben. Az együttes jövő héten kezdi a felkészülést Kecskeméten, azonban jelenleg az alapcsapatból többen is koronavírusos megbetegedéssel küzdenek. A kialakult helyzetről, a szabályokról és a soron következő két mérkőzésről Ivkovics Sztojan szövetségi kapitányt kérdeztük:

Fontos mérkőzések várnak a magyar válogatottra, azonban két héttel a Eb-selejtezők előtt a megszokott keretből 8-9 játékos is elkapta a koronavírust. A magyar kosárlabda világában az elmúlt években felépítettek egy rendszert, amely alapján a válogatott is működik, miszerint mindenki összetartó és tudja a dolgát, de így mennyire lesz nehéz felkészülni a két összecsapásra?

Úgy gondolom, hogy ebben az időszakban mindenkinek nehéz. Nem hiszem, hogy az osztrákoknál és a szlovénoknál ne lennének problémák, de való igaz, nálunk sok a beteg. Véleményem szerint ebben a kilenc évben, mióta szövetségi kapitány vagyok, kialakult a nagyon erős rendszerünk, melyben nagyon bízom. Vannak játékosok, akik a koruk miatt két éve nem válogatottak már, most ők is jelentkeztek (Ivkovics itt többek között Wittmann Krisztiánra, a Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét 35 éves játékosára gondolhatott, aki korábban már visszavonult a válogatottságtól, de most újra meghívót kapott – a szerk.). Ki fogunk tudni állni az osztrákok és a szlovénok ellen olyan csapattal, amely méltó módon fogja képviselni a magyar sportot.

A nemzeti együttes jövő héten már elkezdi a munkát és egyhetes kecskeméti edzőtábor után utazik majd Szlovéniába, ahol „buborékrendszerben” kerül majd sor a két selejtező mérkőzésre. A vírushelyzet kapcsán milyen szigorú protokollt kell majd követnie a stábnak és a játékosoknak?

Terveink szerint vasárnap érkeznek meg a játékosok a válogatotthoz. A felkészülést természetesen ezúttal is Kecskeméten tartjuk, kilencedik éve van így, legszebb sikereinket vagy Kecskeméten értük el, vagy úgy, hogy a városban készültünk fel egy-egy adott meccsre. Minden játékos otthon érzi magát Kecskeméten, boldogan érkeznek ide a válogatottak. Mindenkin gyorstesztet végeznek el, mielőtt csatlakozna hozzánk, majd a felkészülési hetünk közepén két hivatalos PCR-tesztelést hajtunk végre, illetve az indulás előtt ismét gyorsteszt segítségével vizsgálunk meg mindenkit. Szlovéniában a buborék előtt, azaz a szállodába való belépéskor ismét mindenkit letesztelnek, aki negatív, az bemehet. Hogy kik lesznek velünk ott Szlovéniában, azt még nem tudhatjuk, mert 8-9 játékosunk jelenleg is beteg, illetve 4-5 játékos már átesett a víruson és nem tudni, hogy milyen állapotban lesznek. Van bennünk bizonytalanság azt illetően is, hogy ki tud csatlakozni hozzánk, de jövő hét elején már okosabbak leszünk. Annyit tudunk, hogy a szlovénokhoz a külföldön játszó kosárlabdázók csatlakozni fognak.

Mint mondta, Kecskemétre minden játékos szívesen jár, hiszen itt rendkívül profi körülmények között tudnak készülni. Ez a légkör és az, hogy minden feltétel adott a nyugodt edzésekhez, hozzájárulhat-e ahhoz, hogy aki egészségesen érkezik, az is maradjon, illetve milyen szabályokat kell majd a játékosoknak betartani?

Úgy gondolom, hogy a mostani helyzetben a világon senki sem tudja teljes mértékben megvédeni magát, de természetesen mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy elkerüljük a fertőzést. Például a szálláshely és a csarnok között azonos útvonalon, együtt fogunk haladni, senkivel sem fogunk találkozni, mindeközben mondanom sem kell, hogy maszkot viselünk majd. Most vannak emberek, akik sokkal nehezebb helyzetben vannak, mint a sportolók, gondolok itt az orvosokra, az egészségügyben és a szociális ágazatban dolgozókra. Nekünk erre is gondolni kell, ha ezen a két meccsen jó eredményt tudunk elérni, talán kis vidámságot, boldogságot tudunk hozni a magyar emberek életébe. Mindenkinek fegyelmezettnek kell lennie, be kell tartani az operatív törzs és az önkormányzatok által hozott szabályokat.

A magyar válogatott két mérkőzés után két győzelemmel vezeti a csoportját, előzőleg legyőzte hazai pályán az Európa-bajnok szlovénokat, illetve Ukrajnában is nyert, mindkét alkalommal két ponttal. Ebből a tekintetből nyugodtan várhatja a következő két feladatot a csapat, de lehet-e elvárásokat, célokat megfogalmazni ilyen nehéz helyzetben erre a két találkozóra, vagy a betegségek miatt ezt most nehéz meghatározni?

A magyar válogatott, amely kilép a pályára, az abban a pillanatban a legjobb játékosokból áll, és sosem lehet más célunk, mint a győzelem. A körülményekkel sosem foglalkoztam. Nemrég nem véletlen nyilatkoztam azt, hogy nem szeretnék azokkal foglalkozni, akik nem lesznek itt velünk. A betegeknek természetesen jobbulást kívánunk, odafigyelünk rájuk, de a meccsnek csak azok a játékosok a részesei, akik ott lesznek velünk és akik egészségesek. Velük foglalkozom, mert nekik kell megoldani a feladatot, és a célunk az, hogy a két mérkőzésből legalább egyet megnyerjünk!

Kecskeméten a Mercedes Akadémia U18-as csapatát is irányítja, és a fiataloknál a vírushelyzet miatt ugyanolyan komoly szabályozások vannak hatályban, mint a felnőtt klubnál. Mik a tapasztalatai, mennyire fegyelmezettek a kisebbek? 

Az egész országban mi húztuk a legtovább, Kecskeméten jelent meg utoljára minden más csapatot és várost figyelembe véve a koronavírus a felnőtt élvonalban. A gyerekek nagyon fegyelmezettek, de egy idő után kivédhetetlen volt, hogy nálunk is megjelenjen a covid, ugyanis a fiataloknak közösségekbe, iskolába kell/kellett járniuk. Az országos átlaghoz képest ráadásul nálunk kisszámban jelent meg a fertőzés. Az Akadémia szigorú szabályok szerint működik, illetve a felnőtt gárda, a Duna Aszfalt-DTKH Kecskemétnél is komoly intézkedések vannak életben augusztus óta. Kvázi mini buborékrendszerben kell élniük a játékosoknak, nem járhattak szórakozóhelyekre, meg van határozva, hogy mely éttermekbe, kávézókba mehetnek be. Úgy gondolom, mindenkinek az a feladata, hogy mindent megtegyen a környezetének biztonsága érdekében is és betartsa a szabályokat, hogy elkerülhesse a vírust, ugyanakkor nem szégyen, ha valaki fertőzött lesz, hiszen talán előbb-utóbb ez úgyis utolér mindenkit.

Mit üzenne a kecskemétieknek és a magyar válogatott szurkolóinak?

A kecskemétieknek azt üzenném, hogy nagyon szép városban élünk, ezt becsüljük meg, vigyázzunk egymásra! A kosárlabda szurkolótáborának azt üzenem, hogy eddig is mindig a maximumra törekedtünk, ez így lesz a jövőben is, ami tőlünk telik, azt megtesszük a siker érdekében!

 Ivkovics Sztojan péntek délután kihirdette a 24-fős keretét az Eb-selejtezőre, melynek tagja a kecskeméti klublegenda, Wittmann Krisztián, illetve a Barcelona klasszisa, Hanga Ádám is. A kérdés már csak az, hogy ebből a 24 főből hányan tudnak egészségesen megjelenni Kecskeméten.

Kerettagok: Benke Szilárd, Eilingsfeld János, Fazekas Máté, Ferencz Csaba, Filipovity Márkó, Golomán György, Govens Darrin, Hanga Ádám, Hendlein Roland, Jones Jarod, Juhos Levente, Karahodzic Kemal, Keller Ákos, Perl Zoltán, Pongó Marcell, Pongó Máté, Rosco Allen, Ruják András, Somogyi Ádám, Szabó Zsolt, Tóth Norbert, Váradi Benedek, Vojvoda Dávid, Wittmann Krisztián.

A magyarok tehát százszázalékos teljesítménnyel vezetik a selejtező F-csoportját, Ukrajnának és Szlovéniának egy-egy sikere van, míg Ausztria két vereséggel az utolsó. A négyesből az első három jut ki a 2022-re halasztott Eb-re, amelynek Csehország, Grúzia, Olaszország és Németország ad otthont.

(Vizi Zalán | kesport.hu | a nyitókép forrása: m4sport.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük