Kosárlabda: Egy győzelemre az Eb-től a magyar válogatott, a kecskemétiek játékára a kapitány nem lát esélyt – interjú Ivkovics Sztojannal

E hét elején kezdte el a felkészülést a magyar férfi kosárlabda-válogatott, amely november 28-án és 30-án Ausztria és Szlovénia ellen játszik Európa-bajnoki selejtezőket. A szövetségi kapitány, Ivkovics Sztojan 24 fős bő keretet hirdetett, ám a kecskeméti összetartáson egyelőre csupán kilenc játékos tudott megjelenni, ugyanis vannak, akik csak a meccs helyszínén csatlakoznak, illetve többen – így a kecskeméti játékosok is – koronavírussal küzdenek. 

A csapat állapotáról, a hiányzókról, illetve a célokról a szövetségi kapitánnyal, Ivkovics Sztojannal beszélgettünk: 

Azt már előző héten lehetett tudni, hogy a megszokott keretből többen is koronavírusosak lettek. Azóta kihirdette a 24 fős keretét, ebből hány játékos tudott megjelenni Kecskeméten, hogy áll jelenleg a csapat?

Jelenleg kilenc játékosunk van itt Kecskeméten. Hogy tudjunk öt az öt ellen kosarazni, két fiatal utánpótlás-válogatott csatlakozott hozzánk. Ami jó hír volt eddig, hogy a Kaposvár játékosának, Hendlein Rolandnak már negatív lett a teszteredménye, ha a sportkórházban engedélyt kap rá, akkor ő tud csatlakozni hozzánk. 

Három kecskeméti játékosa is van a válogatottnak, de – bár a honi kosárlabda-bajnokság élvonalában utoljára – a Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét együttesénél is megjelent a koronavírus. Az érintett játékosok tudnak csatlakozni a nemzeti csapathoz?

Horti Bálint, Kemal Karahodzic és Wittmann Krisztián is a válogatott keretének a tagja, ám mind a hárman koronavírusos megbetegedéssel küzdenek. Nem látom az esélyét annak, hogy ők tudjanak hozzánk csatlakozni. 

Hanga Ádám, a Barcelona klasszisa is meghívót kapott a válogatottba. Rá lehet számítani? 

Nem, Hanga Ádám sem fog csatlakozni hozzánk, azonban a külföldön játszó játékosaink közül hárman is ott lesznek velünk Szlovéniában, az Eb-selejtezők helyszínén. Keller Ákos, a lengyel bajnok Slask Wroclaw centere, Filipovity Márkó az olasz Pesaro csapatából és Jarrod Jones, a szlovén Cedevita magasembere. Ők Kecskemétre már nem jönnek, csak Szlovéniában találkozunk velük. 

Szokás szerint Kecskeméten készül a csapat. Hol laknak, illetve mely csarnokokban tartják az edzéseket? 

Kecskemét kilencedik éve ad otthont a válogatottnak, nagyon szívesen jönnek ide a játékosok, mert gyönyörű város. A Four Points by Sheraton Hotelben lakunk, a Messzi István Sportcsarnokban és a Mercedes Akadémia pályáján edzünk. A hírös városban minden feltétel adott ahhoz, hogy kellőképpen elvégezzük a munkát, többek között az orvosaink is itt vannak. Ezúton is köszönöm az érintetteknek, hogy együttműködnek velünk!

Lehet már tudni, hogy kik azok a játékosok, akik biztosan nem lehetnek majd ott a csapattal Szlovéniában?

Mindenki tudhatja ebből a kilenc évből, amióta én irányítom a válogatottat, hogy sosem beszélek azokról a játékosokról, akik nincsenek itt velünk. A betegeknek természetesen jobbulást kívánok, de alapvetően csak azokkal a kosárlabdázókkal foglalkozom, akik itt vannak. Sok edző elköveti azt a hibát, hogy elkezd foglalkozni olyanokkal, akik ilyen-olyan okok miatt hiányoznak. Utána fehér zászlóval mennek a háborúba… Ez nem rám vall. 

Ausztria és a címvédő Szlovénia vár a magyar válogatottra, amely két meccs után hibátlanul vezeti a csoportját. Mi lesz a cél a november végi két selejtezőn? 

A cél, hogy mind a két mérkőzést megnyerjük. Ha már egyet sikerül győzelemmel megvívnunk, akkor biztosan kijutunk az Európa-bajnokságra. Ha az osztrákoktól és a szlovénoktól is kikapunk, akkor februárban lesz a következő alkalmunk kivívni a kvalifikációs jogot. Négy összecsapásunk van tehát még hátra a selejtezőkörből, elég egy győzelem az Eb-re való kijutáshoz, de mi azért vagyunk a magyar válogatott, és azért képviselünk egy egész országot, hogy minden alkalommal a győzelemért harcoljunk. 

Ivkovics Sztojan az alábbi játékosokat hívta be a válogatottba, de azt – pár kivétellel – biztosan még nem lehet tudni, hogy kik azok, akik pályára is tudnak lépni november 28-án és 30-án, Ausztria és Szlovénia ellen.

Kerettagok: Benke Szilárd, Eilingsfeld János, Fazekas Máté, Ferencz Csaba, Filipovity Márkó, Golomán György, Govens Darrin, Hanga Ádám, Hendlein Roland, Jones Jarod, Juhos Levente, Karahodzic Kemal, Keller Ákos, Perl Zoltán, Pongó Marcell, Pongó Máté, Rosco Allen, Ruják András, Somogyi Ádám, Szabó Zsolt, Tóth Norbert, Váradi Benedek, Vojvoda Dávid, Wittmann Krisztián. 

A magyarok százszázalékos teljesítménnyel vezetik a selejtező F-csoportját, Ukrajnának és Szlovéniának egy-egy sikere van, míg Ausztria két vereséggel az utolsó. A négyesből az első három jut ki a 2022-re halasztott Eb-re, amelynek Csehország, Grúzia, Olaszország és Németország ad otthont.

(Vizi Zalán | kesport.hu | nyitókép forrása: Koncz György)

Kapcsolódó cikkek

KESPORT Médiatartalom Gyártó és Szolgáltató Kft.
error: A képet szerzői jog védi. Másolása, felhasználása engedélyköteles!