Hétvégén Tatán az Olimpiai Edzőtáborban rendezték a súlyemelő Felnőtt Országos Bajnokságot. A Kecskeméti TE versenyzői számára a nemzetközi versenyek után a fontossági sorban ez a verseny szerepel az élen, ehhez mérten mindenki odatette magát és a maximumon teljesített. Mindez három országos bajnoki címet, két ezüst- és három bronzérmet eredményezett a hírös városiak számára. 

A sikeres szereplés kapcsán a KTE Súlyemelő szakosztályának vezetője, Bálint Csaba és a három bajnok nyilatkozott boldogan a kesport.hu-nak: 

„Számunkra a prioritási sorrendben a nemzetközi versenyeket követően közvetlenül a Felnőtt Országos Bajnokság áll, mert itt lehet kvalifikációs jogot szerezni a világbajnokságra és az Európa-bajnokságra, illetve négyévente az olimpiára is – mondta Bálint Csaba.Ehhez mérten méltó helyszínen, a Tatai Olimpiai Edzőtáborban rendezték meg a versenyt, bár a kényszer szülte ezt, hiszen a járványhelyzet miatt költözött be ez az esemény Tatára.”

A szakosztályvezető nemcsak amiatt lehetett elégedett, mert három bajnoki címet is szereztek tanítványai, hanem amiatt is, mert tízen is képviselhették az egyesületet és Kecskemét városát. 

„Meg van határozva egy szint, amit el kell érni ahhoz, hogy valaki elindulhasson az OB-n. Hatalmas dolog, hogy közülünk tíz fő is részt vehetett ezen a megmérettetésen – folytatta Bálint Csaba, majd beszámolt a szép eredményekről is: „A szombati napunk nagyon „aranyosra” sikeredett, hiszen Árva Cintia, Kmegy Máté és Nagy Noel is bajnoki címet szerzett. Cintinek ez volt a harmadik, Máténak az ötödik, míg Noelnek a harmadik felnőtt aranyérme.”

„A helyezéseken túl külön öröm számunkra, hogy két versenyzőnk az abszolút versenyben is előkelő helyen zárt – tette hozzá Bálint Csaba. – A Robi pontok alapján (melynek segítségével súlycsoportoktól függetlenül igazságosan össze lehet hasonlítani a különböző kategóriákban különbözően szereplő versenyzők teljesítményét – a szerk.) Kmegy Máté a férfi mezőny abszolút második legjobbja lett Nagy Péter olimpikon után, míg Árva Cintia a harmadik helyezést érte el a hölgyek között.”

A három bajnok így értékelte a tatai OB-t: 

Árva Cintia boldog volt, hogy 17 évesen ismét címet tudott védeni a nagyok között: „Ez volt a harmadik felnőtt magyar bajnoki címem, amely hatalmas örömmel töltött el, csak úgy, mint az, hogy az abszolút női mezőnyben harmadik helyezett lettem. Boldog vagyok, hogy harmadjára is sikeresen meg tudtam védeni a címem. Még van hová fejlődnöm, technikai szinten is, illetve a súly növelésével kell még előrelépnem. Célként azt tűztem ki magam elé, hogy országos csúcsokat döntsek, illetve a nemzetközi szinthez mérve is fejlődni szeretnék.” Árva Cintia az 59 kg-os súlycsoportban aratott győzelmet, 156 kg-os teljesítményével (szakítás 68 kg, lökés 88 kg). 

Kmegy Máté bízik abban, hogy az ötödik OB-elsőségét majd egy csapatbajnoki címmel tudja megkoronázni a KTE-vel: „A vírushelyzet miatt örömmel töltött el, hogy megrendezésre került hétvégén a Felnőtt OB. Így az év végére tökéletes lezárásnak érzem az immár ötödik Felnőtt Magyar Bajnoki címem. Következő kitűzött cél az a saját országos csúcsaim megdöntése, emellett az is a céljaim közé tartozik, hogy a Kecskeméti TE csapata ismét megnyerje a Csapatbajnoki döntőt. Technikailag és erőnlétileg mindig van hova fejlődni. Bízom benne, hogy jövőre megrendezésre kerülhetnek a nemzetközi versenyek is, ahol kamatoztathatjuk az idei munkánkat.” Kmegy Máté a 81 kg-os kategóriát nyerte meg 308 kg-os eredményével (szakítás 138 kg, lökés 170 kg). 

Nagy Noel örült a harmadik bajnoki címének, de sajnálta, hogy példaképe, édesapja nem láthatta élőben a versenyzését: „Számomra sokat jelent a bajnoki cím, de az igazi győzelem maga a versenyzés. Szerencsére a vírushelyzet ellenére is meg tudták rendezni az eseményt. Nekem ez a bajnokság volt a legfontosabb ebben az évben, ezért sokat készültünk rá, ami nem volt könnyű, viszont felépítettük és a versenyen a legjobbamat hoztam. Súlycsoportom a 73 kg, ez egy nagyon népes kategória, erősek az ellenfelek, akik között szerepelt a tavalyi magyar bajnok is. A verseny tehát nagyon izgalmasra sikeredett, örülök a sikeremnek, de sajnos nézők nem lehettek ott, így apukám sem lehetett szemtanúja a győzelmemnek. Következő lépés a csapatbajnokág lesz, ahol bizonyítanunk kell, hogy újra mi nyerjünk!” Nagy Noel a 73 kg-os súlycsoportjában 269 kg-os eredményével állhatott fel a dobogó tetejére (szakítás 120 kg, lökés 149 kg).   

Az aranyérmeken túl még két ezüstöt és két bronzot is begyűjtöttek a KTE súlyemelői: 

Egy hölgy és egy férfi állhatott fel a dobogó második fokára, Laczi Katalin, aki meglepetésre lett ezüstérmes, illetve Nagy Dániel, aki junior korcsoportja ellenére ott lehetett a legjobbak között. Bronzérmes lett Székely Alexandra, aki csupán 15 éves, ennek ellenére a legnagyobbak között is letette a névjegyét azzal, hogy egyéni csúcsot szakított (57 kg). Pethő Melinda is harmadik lett, ő óriási harcban kaparintotta meg a dobogós helyezést. Az érmes helyezetteken kívül is szép eredményeket értek el a KTE súlyemelői, Megyeri Dávid negyedik, Klajó Kinga és Kocsis Bálint a hetedik lett.

Székely Alexandra (középen)

A vezetőedző portálunknak kifejtette, maximálisan elégedett a versenyzői teljesítményével, akik pár nap pihenőt kapnak, de már a következő célra, a csapatbajnokságra koncentrálnak, melynek döntőjét december 5-én rendezik. „Az elmúlt 5 évben négyszer nyert a KTE, legutóbb a BKV megelőzött minket, elsősorban amiatt, mert nálunk Kmegy Máté sérült volt, de bízom abban, hogy idén máshogy fog alakulni. Előzetes célunk a dobogó elérése, de persze azon leszünk, hogy ismételten aranyérmes legyen a Kecskeméti TE” – árulta el Bálint Csaba.    

Adódik a kérdés, ha a Felnőtt OB a világeseményekre és az olimpiára is kvalifikációs jogot biztosíthat, akkor a három bajnok számára mit érhet a tatai siker: 

„Nem tudjuk, hogy a következő évben hogy fog zajlani az Eb és a vb. Árva Cintia és Kmegy Máté is válogatottak, illetve Nagy Noel is kopogtatja az ajtót a jó eredményeivel. Azt sem tudjuk még, hogy az olimpiai kvalifikáció miként lesz megtartva, de feltett szándékunk, hogy Cintia vagy Máté ott legyen Tokióban. Mindkettőjük szeme előtt ott lebeg a cél. Folyamatosan készülünk, és amint megtudjuk, hogy milyen kvalifikációs versenyek szükségesek a kvótához, a két versenyző ott lesz és mindent meg fog tenni a kijutás érdekében” – mondta reményteljesen Bálint Csaba.   

(Vizi Zalán | kesport.hu)

Vélemény, hozzászólás?