Súlyemelés: A kecskemétiek a legjobbak az országban – Csapatbajnok a KTE!

Fantasztikus teljesítménnyel és eredménnyel koronázták meg az aranyérmektől már így is gazdag 2020-as évet a Kecskeméti TE súlyemelői. A korábbi országos bajnoki címek, szenzációs egyéni eredmények után ezúttal csapatban is a legjobbak lettek az országban. 

A nagyszerű sikerről Bálint Csaba, a KTE Súlyemelő Szakosztályának vezetője számolt be a kesport.hu-nak. 

Már a selejtezők során is a KTE volt a legjobb, hiszen a Csapatbajnokság nyolccsapatos döntőjébe az első helyen jutott be. „Későbbi időpontban, csak júliusban rendezték meg a selejtezőket, amely két helyszínen, 18 csapattal zajlott – mondta Bálint Csaba. – Már ekkor bizakodhattunk, mert elsőként jutottunk a decemberi döntőbe. Mindezt Robi pontok alapján számolták ki – és a fináléban is ezek alapján értékeltek – amely olyan rendszert jelent, hogy minden súlycsoportban és kategóriában az adott világcsúcshoz mérik a sportoló teljesítményét. Így reális képet lehet kapni egy-egy teljesítményről, illetve össze lehet hasonlítani a nőket és férfiakat, kisebb és nagyobb súlycsoportba tartozókat. Azáltal, hogy első helyen kvalifikáltuk magunkat a döntőbe, mi léptünk utoljára színpadra és tudtuk, hogy milyen eredmény kell a bajnoki címhez” – ismertette a lebonyolítást a szakvezető, aki elárulta azt is, hogy mely csapat ellen kellett megharcolniuk az aranyért.

„Esélyesként érkeztünk Budapestre, a verseny helyszínére, bár a második helyezett együttes, a BKV nagyon megerősödött a hétvégi megmérettetésre, ugyanis nemrégiben volt utánpótlás válogatottat, illetve CrossFit világbajnoki ezüstérmes sportolót is igazoltak csapatukba. Összességében a fővárosi klub legyőzése sem okozott problémát számunkra, 150 ponttal előztük meg őket, ami tetemesnek számít, ráadásul mindezt úgy, hogy csak saját nevelésű súlyemelőnk van, mi magunk neveltük ki a bajnokainkat. Erre rendkívül büszkék vagyunk!”

A KTE Csapatbajnoki címet szerző csapatának tagjai: 

 • Árva Cintia, aki idén a Junior és a Felnőtt Országos Bajnokságot is megnyerte, illetve az utóbbi verseny harmadik abszolút legjobbja lett. 

Cintia eredménye a Csapatbajnokságon: 68 kg-ot szakított és 90 kg-ot lökött. 

 • Nagy Noel, aki 73 kg-os súlycsoportban szintén országos bajnok volt 2020-ban, valamint megnyerte az Egyetemi-Főiskolai OB-t is.
  Noel eredménye a Csapatbajnokságon: 110 kg-ot szakított és 140 kg-ot lökött.
 • Nagy Dániel, aki a juniorok között bajnok volt, a Felnőtt OB-n második helyezett lett.

Dániel eredménye a Csapatbajnokságon: 118 kg-ot szakított, 150 kg-ot lökött

 • Megyeri Dávid, aki a Felnőtt Országos Bajnokságon negyedik lett, és korábban volt válogatott kerettag. 
  Dávid eredménye a Csapatbajnokságon: 108 kg-ot szakított és 128 kg-ot lökött.
 • Kmegy Máté, aki idén megszerezte az ötödik Felnőtt OB-címét. A Csapatbajnokságon 117 kg-ot lökött, mellyel új országos csúcsot állított be!
  Máté eredménye a Csapatbajnokságon: 135 kg-ot szakított, 177 kg-ot lökött. 

Kmegy Máté országos csúcsbeállításával kapcsolatban boldogan nyilatkozott, főleg azok után, hogy tavaly nem vehetett részt a Csapatbajnokságon sérülés miatt: „Hosszú és nehéz évem volt, tavaly augusztusban sérültem meg, december elején álltam újra munkába. Ekkor elhatároztam, hogy 2020-ban a minimum célom az lesz, hogy utolérjem a saját eredményeim, de ha lehet, akkor rá akartam tenni egy lapáttal. Hatalmas öröm számomra, hogy eljutottam odáig, hogy már az én nevemhez fűződik az országos csúcs” – mondta Kmegy Máté. 

Adódik a kérdés, mi lehet a KTE fantasztikus eredményeinek titka? Bálint Csaba szerint ehhez két dolog kell: „Kell egy nagyon jó csapat, és kell a megfelelő taktika. Előzetesen sokat számoltunk, kalkuláltunk, hogy kinek milyen súlyra kell rámennie, elemeztük a riválisaink súlyemelőit. Meg kell még említenünk a tartalékversenyzőinket is, Kocsis Bálintot és Laczi Katalint, velük volt teljes a hétvégi keretünk” – fogalmazott Bálint Csaba.   

„Fantasztikus érzés, hogy ismételten az ország legeredményesebb súlyemelő klubja lettünk, ez közel húszéves munka gyümölcse. Korábban már négy alkalommal lettünk csapatbajnokok, tavaly Kmegy Máté hiányában „csak” az ezüst jött össze. Kecskeméten most kezd sikeressé válni ez a sportág, hiszen nemcsak a szakosztályi rangsorban lettünk a legjobbak, hanem növekedett az utánpótlásbázisunk is. Jövőre már azt tervezzük, hogy két csapattal indulunk ezen a versenyen, hiszen Sándor Panka, Kocsis Bálint, Székely Alexandra, Nagy Adrienn, Kónya Panna és még többen mások is ott kopogtatnak már a nagyobbak ajtaján. Vannak 7-8 éves kicsik is, akik már nálunk ismerkednek a sportág szépségeivel, nagy öröm ez számunkra” – tette hozzá a büszke vezetőedző, aki máris előre tekint, ugyanis komoly feladatok várnak a jövő évben versenyzőire. 

„Most mindenki kapott egy hét pihenőt, de utána már kezdjük is az alapozást, ugyanis Árva Cintia márciusban Szaúd-Arábiában fog versenyezni a Junior világbajnokságon, míg Kmegy Máténak majd az áprilisi Felnőtt Európa-bajnokságra kell készülnie. A felkészülési tervbe nem fér bele számukra több pihenő. Köszönetet szeretnék mondani Kecskemét városának, hogy lehetőséget kaptunk arra, hogy a Bóbis Gyula Edzőcsarnokban tréningezhessünk. Nem tudjuk, hogy fognak-e változtatni az olimpiai kvótaszerzés rendszerén, de ha nem, akkor a két versenyzőnknek az említett két világesemény beleszámít majd a kvalifikációba.” 

A koronavírus-járvány miatt a világesemények elmaradtak 2020-ban, de szép kecskeméti súlyemelő eredmények nélkül nem maradtunk. Bálint Csaba elégedetten gondol erre az esztendőre: „Nagyon elégedett vagyok ezzel az évvel. Minden országos bajnokságról több bajnoki címmel és dobogós helyezéssel térhettünk haza, szinte minden versenyzőnk olyan eredményt tudott elérni, mely abszolút előrelépés a saját szintjén. Emellett a Messzi István Emlékversenyt, illetve a Junior OB-t is sikeresen rendeztük meg Kecskeméten, ahol szintén kiválóan teljesítettek versenyzőink.” 

(Vizi Zalán | kesport.hu)

Kapcsolódó cikkek

KESPORT Médiatartalom Gyártó és Szolgáltató Kft.
error: A képet szerzői jog védi. Másolása, felhasználása engedélyköteles!