A koronavírus Kecskemét sportéletét az országos tendenciákhoz képest sokáig elkerülte, ám kivédhetetlen volt, hogy előbb-utóbb városunk sportcsapatainál is felüsse a fejét. 

Szinte alig van már olyan hírös városi csapat, melynek nem kellett még karanténba vonulnia. A kesport.hu megszólított négy – különböző sportágból érkező – pozitív tesztet produkáló játékost, akik elmesélték nekünk, hogy milyen tüneteik voltak, illetve azt, hogy a játékengedélyüket mikor kapják/kapták vissza: 

Bíró Balázs kézilabdázó (KTE-Piroska Szörp): 

A férfi kézilabdázók csapatkapitányánál november közepén jelentkezett az első tünet. „Egyik reggel arra keltem, hogy 38,7-es lázam volt. Ez két-három napig megmaradt, valamint ehhez fejfájás és torokfájás párosult – mondta Bíró. – Nem köhögtem sokat, de amikor igen, akkor az csúnya, mélyről jövő volt. A negyedik naptól kezdve elmúltak a tüneteim, jobban lettem, de pár nappal később elment a szaglásom. Hosszú időbe telt, mire visszajött, bár még most sem a régi. Az ízérzékelésemmel nem volt probléma, illetve fizikai jellegű tünet, levertség, fáradékonyság sem jelentkezett nálam.”

A kézilabdázó tünetei megjelenését követő napon rögtön elment PCR-tesztre, melyről másnap megkapta a pozitív eredményt. Az ÁNTSZ a mintavételtől számított 12. napon szabadította fel Bíró Balázst a házi karanténból. Az azt követő napon már edzésbe és munkába is állt, de a játékengedélyére még várni kellett. 

„Protokoll szerint a pozitív teszteredményem után rögtön bevonta a sportorvos a játékengedélyemet. Az Országos Sportegészségügyi Intézet által előírt szabályok szerint vérvételen, szívultrahangon és EKG vizsgálaton kellett átesnem. Az én – enyhébb – tüneteimmel más vizsgálaton nem kellett részt vennem, de ez így is alapos kivizsgálás volt, melynek eredménye az lett, hogy nincs kóros elváltozás, szövődmény a szervezetemben  – mesélte a csapatkapitány. 

A KTE kézilabdázóinak edzései Polar óra használatával zajlanak, a vezetőedző, Bencze József folyamatosan ellenőrzi az értékeket azoknál a játékosoknál, akiknél ez szükséges. „Lekopogom, szerencsére nem sok olyan feladat van, amit ki kéne hagynom. Közel maximális intenzitással tudok már edzeni, jól érzem magam, de az utolsó szó a sportorvosé lesz” – ismertette velünk egészségi állapotát Bíró Balázs. 

A Magyar Kézilabda Szövetség honlapján az áll, hogy a KTE-Piroska Szörp minden 2020-as mérkőzését elhalasztották, kivéve a december 11-re kiírt Nyíregyháza elleni összecsapást. Jelenlegi állás szerint tehát ekkor láthatjuk újra pályán Bíró Balázsékat. 

Wittmann Krisztián kosárlabdázó (Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét): 

A férfi kosárlabdázók utoljára Oroszlányban léptek pályára november 8-án. Ezt követően jelentkeztek az első tünetek csapaton belül, így mindenki automatikusan tíznapos karanténba vonult. A csapatkapitánynak, Wittmann Krisztiánnak semmilyen tünete sem volt, de ahhoz, hogy csatlakozni tudjon az éppen akkor Kecskeméten edzőtáborozó válogatotthoz, negatív tesztre volt szüksége. „Hogy ki tudjak jönni a karanténból és csatlakozhassak a válogatotthoz, elmentem két tesztelésre is, ám mindkettő pozitív lett. Onnantól kezdve újraindult a tíznapos házi karantén – kezdte Wittmann, akinél még ekkor sem jelentkezett semmilyen tünet. – Egy héttel a pozitív eredményem után elment a szaglásom pár napra, de gyorsan visszajött.”

„Természetesen nálunk is a többi csapathoz hasonlóan jártak el, a betegektől elvették a sportorvosi engedélyt, de azóta már végrehajtották rajtunk a szükséges vizsgálatokat, melyek alapján mindenki rendben van egészségügyileg. Protokollnak megfelelően apró mozgásokkal álltunk újra edzésbe, de legalább már mindenki edz. Két csapatra vagyunk bontva a tréningeken, más feladatokat végeznek el az egészségesek, és mást azok, akiknek volt pozitív eredménye. Annak ellenére, hogy nem voltak tüneteim, természetesen én is abba a csapatba tartozom, akiknél könnyített munka folyik. Otthon annyit mozogtam, amennyit a két gyerekkel kell mozogni, szerintem ez is elég jó, egésznapos testmozgás. Külön edzésmunka nem volt kiadva, nem kockáztattunk – mondta a KTE kosarasa, aki a kihagyás miatt azért még nem érzi százszázalékosnak magát. – Több, mint húsz napot voltam otthon, ezt a kihagyást megérzem, de az edzéseken végrehajtott feladatoknál semmilyen problémám nincs. Remélem, ez így is marad és nem alakul ki senkinél sem szövődmény.”

A Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét jelen állás szerint december 16-án lép pályára legközelebb, amikor a Pécs otthonába látogat. 

Nagy József röplabdázó (Kecskeméti Röplabda Club): 

Október 22-én, egy csütörtöki napon játszotta le az utolsó bajnokiját a KRC a MAFC ellen, majd hétvégére szinte az egész csapat tüneteket produkált, köztük a rutinos játékos, Nagy József is. „Vasárnapra teljesen belázasodtam és nagyon fájt a fejem. A klub rögtön reagált az eseményekre, mindenkit leteszteltek és kiderült, hogy az egész csapat pozitív. Többeken gyorsan átment a betegség, nálam és Kaszap Tominál hosszabb lefolyású volt. Lázam pár napig volt, majdnem két hétig köhögtem, illetve sokszor fájt a fejem. Emellett nagyon gyengének éreztem magam, egész nap csak feküdtem, ami nem volt jó érzés” – avatott be minket betegségének részleteibe Nagy József. 

„A pozitív PCR-teszt eredményemet azonnal jelezni kellett a szövetség felé, így bevonták nekem is a játékengedélyem. A karantén után negatív teszttel kellett rendelkeznem, el kellett mennem vérvételre és kardiológiai vizsgálatokra. Múlt héten adtam le a sportorvosomnak a dokumentumaimat, és a héten megjött a sportorvosi- illetve a játékengedélyem” – mondta a röplabdázó. 

A KRC-nél az első edzéseket úgy vezényelte le Dávid Zoltán vezetőedző – aki elmondása szerint rendkívül rosszul viselte az otthon töltött időt, a semmittevést -, hogy ő maga is beállt, és mérte a saját pulzusát. Amint az a kritikusnak számító tartományba, 120 fölé lépett, több percre leállt az edzés. „Tényleg úgy képzeljétek el, hogy eleinte csak sétálgattunk, egy helyben lépegettünk, álló helyzetben labdaértintéseket gyakoroltunk, így kezdtük el a mozgásokat. Sokat nyújtottunk. Személy szerint én nagyon leépültem fizikálisan. Szerencsére a visszatérésünk óta már eltelt annyi idő, hogy visszanyertem valamelyest a régi erőmet, illetve a héten a doki is áldását adta arra, hogy maximális intenzitású gyakorlatokat hajtsunk végre. A formánk nyilvánvalóan nem az igazi, de ezen dolgozunk” – fogalmazott a többszörös válogatott játékos. 

A Kecskeméti RC a héten már le is játszotta az első, nem hivatalos Kistext elleni edzőmérkőzését, majd december 10-én és 13-án a Miskolccal fog oda-visszavágós rendszerben megmérkőzni a Magyar Kupa nyolcaddöntőjében, amit a MAFC elleni idegenbeli bajnoki rangadó fog követni december 18-án. 

Megyesi Milla kézilabdázó (GGB ZRT Kecskeméti NKSE): 

Megyesi Milla már régebben megfertőződött a koronavírussal, ugyanis szeptember végén kapta el, ráadásul nem a nagycsapatnál – amelyet így is érzékenyen érintett a hiányzása – hanem a fiataloknál szedte össze a betegséget. „Szeptember 22-én, kedden kezdődött a rosszullétem, ekkorra már kiderült, hogy két ifista társam is beteg. Ezután jött az értesítés, hogy az előző heti mérkőzés utáni nap többen is lázasak lettek az ellenfél csapatából. Keddtől nagyon magas lázam és erős fejfájásom volt, már akkor értesítettük a körzeti orvosunkat, aki másnapra elrendelte a tesztelést. Csütörtök délelőtt érkeztek ki hozzám a mentősök, akik levették a mintát, ennek a pozitív eredménye vasárnapra lett meg, amikorra már tünetmentes voltam” – mesélte portálunknak Megyesi Milla. 

„Gyógyszert nem szedtem, mivel vírusfertőzésről van szó és komolyabb tüneteim sem voltak. Eleinte a lázamat tudtuk valamelyest csillapítani, azonban a fejfájásomat semmi sem szüntette meg. Csak az ötödik nap környékén éreztem azt, hogy már semmi bajom sincs.”

Természetesen hasonló szabályok vonatkoztak Millára is, mint a többi pozitív tesztet produkáló sportolóra: „A játékengedélyemet azonnal bevonták, amit a feloldástól számított 4-6 hét elteltével lehetett elkezdeni újra intézni – folytatta a kézilabdázó. – Teljes vérkép vizsgálat után mehettem kardiológushoz, aki szívultrahangot és EKG vizsgálatot végzett el rajtam, majd ezekkel mehettem a sportorvoshoz, aki visszaadta az engedélyemet. Még csak három hete kezdtem el edzeni, a hosszú kihagyás miatt sajnos nehezen rázódtam vissza a munkába, úgy gondolom, még mindig nem nyertem vissza fizikailag a megfelelő állóképességemet, erőmet. Az sem segít, hogy a csapatunknak újra karanténba kellett vonulnia rövid időre, a felnőtteknél meccset is kellett elhalasztani, de mindent megteszek azért, hogy a régi formámat tudjam nyújtani az edzéseken és a mérkőzéseken” – zárta gondolatait Megyesi Milla.  

A KNKSE december 4-én, pénteken állhatott újra edzésbe.

(Vizi Zalán | kesport.hu)

Vélemény, hozzászólás?