Szombaton délben rendezik a GBB ZRT Kecskeméti NKSE női kézilabdacsapatának utolsó mérkőzését 2020-ban. A hírös városiak bő egy hónap kényszerpihenő után a Pénzügyőr otthonában fognak pályára lépni. A találkozót a Kesport TV élőben fogja közvetíteni!

A mérkőzést megelőzően Varga Józsefet, a KNKSE vezetőedzőjét kérdeztük, aki az együttes Covid-helyzetéről, a hektikus felkészülésről és a Pénzügyőr elleni meccsről beszélt.

November 13-án játszott legutóbb mérkőzést a Kecskemét az Eger ellen, ráadásul az volt az egyetlen meccse abban a hónapban a csapatnak. Azóta mi jellemezte az életüket? Legutóbb még koronavírus-gyanús esetekről tudtunk beszámolni, mik az utolsó tesztek eredményei?

Volt először egy Covid-19 gyanús esetünk, amikor a játékosunk környezetében lett valaki pozitív, ekkor rövid időre karanténba vonultunk, majd nemsokkal később kiderült, hogy az egyik játékosunk koronavírusos lett. Ekkor már tíznapos hatósági karanténba került a csapat, illetve a stáb. Aki pozitív lett, az még jelenleg is otthon tartózkodik, de nélküle – miután lejárt számunkra a karantén – már edzésbe tudtunk állni előző héten hétfőn. A beteg játékosunk hiányzását leszámítva sem vagyunk egyszerű helyzetben, hiszen a héten többen sérülés, illetve egyéb okok miatt nem tudtak velünk edzeni.

Miután újra együtt tudott készülni a társaság, mennyi időnek kellett eltelnie ahhoz, hogy normális intenzitású edzéseket tudjon tartani?

Lényegében a teljes múlt hetünk annak jegyében telt, hogy összeszedjük magunkat. Előtte tíz napon át mindenki otthon volt, be voltunk zárva a négy fal közé. A játékosaink nagy része albérletben lakik, nem kertes házban, ilyen körülmények között nehéz volt fenntartani a megfelelő erőnléti szintet, tehát előző héten az volt a feladatunk, hogy amennyire csak lehet, felépítsük fizikálisan a lányokat.

A sérülések végig kísérik a KNKSE idei szezonját, például a nyáron igazolt Pap Mercédesz még be sem tudott mutatkozni a csapatban bajnoki találkozón. Mit lehet tudni a sérültekről?    

Úgy néz ki, hogy Merci visszatér szombaton a pályája, de több, mint két hónapot hagyott ki a műtétje miatt, tehát még nincs teljes értékű állapotban. Emellett még két sérültünk van, mindketten térdproblémával küzdenek. Egyikük a koronavírusból jött vissza, majd lesérült, a másiknak mindig is érzékeny volt a térde. Kérdéses még, hogy tudják-e vállalni a játékot.

Akkor elképzelhető, hogy a saját nevelésű, fiatal játékosokra szombaton nagyobb szerep hárulhat?

A csapatunk felét fiatalok alkotják, eddig is odafigyeltünk arra, hogy a tehetséges játékosaink megkapják az esélyt. Összességében is nagyon fiatal együttesünk van, de minden bizonnyal a következő összecsapásunk során az utánpótláskorúak még több játékperchez juthatnak.

Már az előző héten úgy tűnt, hogy lesz meccse a hétvégén a kecskemétieknek. A Hajdúnánás érkezett volna a Messzi István Sportcsarnokba, de pár nappal a találkozó előtt jelezték, hogy elmarad. Így mennyire nehéz tűzben tartani a játékosokat, hogy lényegében minden edzés közben felmerülhet bennük a kérdés, hogy lesz-e egyáltalán mérkőzés, amire készülni kéne?

Egyrészt a formaidőzítéssel vannak problémáink. Ilyen helyzetben – amely fényévekre van a normálistól – szinte lehetetlen kellőképpen felkészíteni a csapatot ebből a szempontból. Másrészt a motiváció az a tényező, amit nehéz fenntartani. Nagyon rossz érzés tud lenni, amikor egy játékos több napon keresztül készül egy mérkőzésre, egész héten edzések vannak, fejben már a hétvégi feladatokra gondol, és idő közben jön a hír, hogy mégsem lesz meccs.

Jelen állás szerint nincs akadálya annak, hogy szombaton megtartsák a Pénzügyőr elleni találkozót. Mióta készülnek a fővárosi ellenfelükre?

Hogy biztosan lesz-e meccs, azt csak akkor hiszem el, ha már lefújták a 60. perc után. Mindig közbejöhet bármi, de ne jöjjön. Hétfőn kezdtünk el készülni a hétvégi meccsre, akkor videózással nyitottuk az edzést, még pénteken is videózunk egyet, közben természetesen minden nap tréningezünk.

Érdekes találkozóra van kilátás, hiszen a Pénzügyőr és a KNKSE is 7 meccs után 3 győzelemmel és 4 vereséggel áll. Mi kell a sikerhez a kecskemétieknek, hol fogható meg az ellenfél?

Fiatal, hajtós, sokat futó csapat a Pénzügyőr. Rendkívül fegyelmezetten kell játszanunk, támadásban és védekezésben egyaránt. Kulcsfontosságú lesz, hogy az alapembereink, a rendelkezésre álló felnőttjátékosok hogyan tudják majd a hátukon vinni a csapatot még ilyen szerényebb létszámban is. Megvannak a fővárosi együttesnek is a gyenge pontjai, főleg védekezésben, amiket érdemes lesz támadnunk. Emellett támadásaink után gyorsan kell visszazárnunk, koncentráltan kell védekeznünk, nem szabad, hogy sok leindításos gólt kapjunk. Az ellenfélből kiemelkedik a balátlövő és az irányító, őket el kell bizonytalanítanunk.

Befolyásolhat-e bármit is az, hogy szokatlan időpontban, 12 órakor rendezik a találkozót?

Nem hinném, hogy ennek döntő tényezője lehet. Arra kell odafigyelnie a játékosoknak, hogy fejben legyenek ott. A Pénzügyőr egy ilyen csapat, a Spartacus utódja, amely szintén imádott délelőtt és dél környékén játszani. Ehhez alkalmazkodnunk kell.

A szombati találkozót a Kesport TV élőben fogja közvetíteni!

Vélemény, hozzászólás?