Losonczy László örül, hogy nyáron sem csökkent a nevezések száma – évértékelő

Az MLSZ BKMI igazgatója sajnálja, hogy egy teljes félév kiesett idén az amatőr labdarúgásból, ugyanakkor pozitívnak tartja, hogy nyáron nem csökkent a nevezések száma. Az amatőr labdarúgás évét értékeltük Losonczy Lászlóval. 

Nem volt egyszerű év a sportban a 2020-as, hogyan foglalná össze az amatőr labdarúgás szemszögéből? 

Sajnálatos módon a 2019/2020-as bajnoki évet nem tudtuk befejezni. A tavaszból egyetlen forduló ment le, utána fel is függesztették, majd le is fújták a bajnokságot. Ennek senki sem örült, de az élet ezt hozta. Nem lehetett tervezni ezzel, ilyen mostanában nem történt a világban, mint ez a vírushelyzet. Ennek a döntésnek természetesen elsősorban vesztesei voltak, akár felnőtt, akár utánpótlás szinten, főleg azok, akik bajnoki címért küzdöttek. Ezt tudomásul kellett venni, jó döntést hozott a kormány és az MLSZ. A 2020/2021-es bajnokságra ugyanannyi csapat nevezett, mint a korábbi években, ez 95 és 100 közötti számot jelent a különböző bajnokságokban Bács-Kiskun megyében. Az örömteli, hogy immáron 25 éve nem változott a felnőtt csapatok nevezési száma a megyében, nagyjából mindig ezen a szinten van, ennek örülhetünk, így indulhattak el nyáron a bajnokságok. 

Osztályonként haladva, hogyan értékelné az őszi szezont? 

A megyei első osztály igazán színvonalas, természetesen ki lehet emelni az első öt-hat csapatot is akár. Nagyon jó mérkőzéseket láthatott a közönség és a szakemberek is. A megyei másodosztály talán már nem üti meg azt a színvonalat, amit a korábbi években, főleg északon. Ennek oka lehet, hogy néhány korábbi megye I-es csapat megrekedt, nincs már olyan szándékuk, hogy magasabb osztályba lépjenek. A megye III-ban ezen a szinten színvonalas bajnokságok zajlanak. Annak természetesen nem örülünk, hogy egy 40 ezres Bajának a csapata itt szerepel a déli csoportban, pláne annak tükrében, hogyha rendben lettek volna ott a dolgok, akár a megye I-ben is indulhattak volna. Ez mindenképpen színvonal alatti helyzet. 

Az NBIII-ban a Kecskeméti TE és a Tiszakécske is vezeti féltávnál saját csoportját, így nyártól akár két NBII-es csapat is lehet a megyében. Milyen hatással lehet ez a megyei igazgatóságra, illetve a megye futballjára? 

Örülünk, hogy mindkét csapat vitézkedik saját bajnokságában. Nagyon drukkolunk, hogy feljussanak az NBII-be, mert akkor Bács-Kiskun megye is újra felkerülhet a futball térképére, mert ilyen szempontból az NBI-es és NBII-es csapatok száma és helye számított mindig is. Egy megyét is mindig ennek alapján értékelnek, mindig sokkal nehezebb ott érvényesülni, ahol nincs profi futball. Ezúton is gratulálok a két egyesület tulajdonosainak és stábjának! 

A fejlesztéseket tekintve milyen volt ez az év? 

Érdemes az elmúlt 10 évet egyben nézni ilyen szempontból, amibe ez az év is beletartozik természetesen. A létesítményfejlesztésben óriásit léptünk előre, Tiszakécskétől Hercegszántóig gyönyörű pályák, műfüves és füves, kisebb és nagyobb méretben épültek. Ugyanez vonatkozik az iskolákra is. Öltözők épültek rengeteg helyen, köztük kis településen is, például Borotán, de most épül Pálmonostorán, illetve szeretnénk Katonatelepen is megvalósítani. Ezek csak hirtelen kiragadott példák, de számtalan létesítmény elkészült, hosszú is lenne felsorolni. Bács-Kiskun megyében több milliárd forintért valósultak meg ezek. Most éppen Kiskőrösön és Akasztón kerülhet erre sor, Soltvadkerten már elkészült a sporttelep. Mondhatjuk azt, hogy tulajdonképpen eltűntek a „pottyantós vécék”, kulturált körülmények között tudnak a gyerekek és a felnőttek is sportolni. 

A vírushelyzetre való tekintettel az MLSZ önkéntessé tette novembertől a folytatást a csapatok számára, rengetegen éltek is a halasztással. Ez természetesen átalakítja majd a tavaszi versenynaptárt is. Hogyan tervezik a folytatást? 

A versenybizottságunk már tájékoztatta a csapatokat, elsősorban a megyei első osztályban szereplőket, hiszen itt május 29-30-ig be kell fejezni a bajnokságokat. Három forduló maradt el, de van, akinek a Magyar Kupa miatt több meccset is le kell majd játszani. Amennyiben a vírushelyzet sem változik, úgy február legelején már folytatódik a bajnokság. A többi bajnokságban nincs gond, ott nem él ez a május végi határidő, a megye I-ben az osztályozók miatt kell mindenképpen addig befejezni. 

Szóba került az osztályozó, tavaly a Jánoshalma nem adott be licencet, így nem is léphetett feljebb. Idén sorrendben a Kiskőrös, a Kalocsa és a már említett Jánoshalma küzd reálisan a bajnoki címért. Lehet-e már tudni valamit esetleg a magasabb osztályhoz való hozzáállásukról, zajlottak-e már tapogatózó beszélgetések velük? 

Helyettük nehéz lenne nyilatkozni, elsősorban azt kell megnézni, hogy rendelkeznek-e olyan háttérrel, utánpótlás bázissal, létesítménnyel, ami megfelel az NBIII-as követelményeknek. Jánoshalmán épült egy-egy nagy méretű műfüves és füves pálya, egy kis méretű műfű, az öltözőt is rendbe hozták. Ugyanez vonatkozik Kiskőrösre is, ott is gyönyörű a létesítmény, illetve Kalocsán is megfelelő. Meg kell nézni, hogy megvan-e az anyagi háttér, megvan-e az utánpótlás állomány is, ezeket mind mérlegre kell tenni, majd dönteni. Természetesen mi nagyon örülnénk, ha valaki nekivágna és feljutna, hiszen még több NB-s csapata lenne a megyének. Jó lenne, ha két NBII-es csapat mellett egy NBIII-as is lenne. 

A koronavírus gazdasági hatásai mennyire gyűrűzhetnek be az amatőr labdarúgásba? 

Jelen pillanatban nem, de hosszabb távon biztosan érinteni fogja a megye labdarúgását is. Beruházások, tao-s pénzek megszerzésének lehetősége szűkülhet, hiszen nem kell szakembernek lenni ahhoz, hogy az látszódjon, hogy a gazdaság nem tud úgy teljesíteni, mint a vírus előtt. Amennyiben a gazdaság irányít, úgy biztosan kevesebb pénz fog jutni sportra, kultúrára, ami természetesen az amatőr labdarúgást is érintheti. 

Mit vár 2021-től, mivel lenne elégedett? 

Természetesem jobb évet szeretnék, már csak azért is, mert idén fél év kiesett az amatőr labdarúgásból. Csak azt kívánom, hogy a vírushelyzet csillapodjon, kevesebb legyen a megbetegedés, az élet visszaálljon a normális medrébe. Amennyiben ez megtörténik, akkor már nyert helyzetben vagyunk, lehet tervezni hosszabb távra is. Erre most nincs lehetőség, hiszen nem tudjuk mit hoz a jövő, csak reménykedünk. 

(Nyitray András | kesport.hu)

Kapcsolódó cikkek

KESPORT Médiatartalom Gyártó és Szolgáltató Kft.
error: A képet szerzői jog védi. Másolása, felhasználása engedélyköteles!