A koronavírus miatt ugyan nemzetközi versenyeken nem tudtak részt venni a KARC-KESI atlétái, de hazai szinten soha ilyen sikeres évük nem volt, mint a 2020-as. Adamik Zoltán vezetőedzővel foglaltuk össze az egyesület évét. 

A koronavírus miatt sok szempontból nehéz volt ez az év a sportéletben is, mennyire érintette ez az atlétikát? 

Az volt a szerencsénk, hogy a fedettpályás idény gyakorlatilag változás nélkül lement még az év elején. A szabadtéri idényt utána július végétől egészen október közepéig be tudták zsúfolni, így csak a váltó bajnokság maradt el igazából. A nemzeti bajnokságok tehát gond nélkül zajlottak, de a nemzetközi versenyeket sorra mondták le, így ilyen sikerekről sajnos ebben az évben nem számolhatunk be. 

A felnőtt- és utánpótlás sikerek sem kerültek el titeket, kezdjük az előbbivel. A nagyok között kik szerepeltek kimagaslóan ebben az évben? 

Van egy nagyon tehetséges utánpótlás korosztályunk, amire büszkék lehetünk, de arra még inkább, hogy már a felnőtt élmezőny szintjén is beszélhetünk róluk. Két olyan tanítványunk is van, akik felnőtt magyar bajnokságot nyertek, ami óriási dolog, ráadásul tényleg nagyon fiatalnak számítanak még. Palkovits Pisti 3000 méter akadályon lett első, és még mindig csak elsőéves utánpótláskorú versenyző, míg Szűcs Szabina elsőéves juniorként nyert hármasugrásban bajnoki címet fedett- és szabadpályán is. Ez egyben azt jelenti, hogy a KARC-KESI versenyzői három felnőtt bajnoki címet szereztek 2020-ban. A felnőtt élmezőnyhöz tartozik Fekete Pisti is, aki bronzérmes lett fedettpályás súlylökésben, de Beregszászi Renáta is ott van juniorként a legjobbak között. A felnőtt élmezőny kapuját kopogtatja magasugrásban Barna Patrícia is, illetve Szűcs Szabina többpróbában, neki a hármasugrás inkább kiegészítő. Azt eddig is tudtuk, hogy tehetséges gyerekeink vannak, de most már a felnőtt mezőnyben is a legjobbak közé tartoznak. 

Az utánpótlás szinten kik jelentek meg új tehetségként? 

Vannak úgynevezett új bajnokaink, akik most robbantak be koruknál fogva. A serdülőknél bajnoki címet szerzett Bencsik Adél gerelyhajító, kifejezetten jó eredménnyel. 13 évesek atlétikában az újoncok, a 2007-es korosztályban Szabadkai Levente 80 méteres síkfutásban, illetve Molnár Viktória magasugrásban lett bajnok. Mellettük is van sok tehetségünk, akik dobogóra, vagy a legjobb nyolc közé kerültek be, ami az atlétika nevezési számai alapján szintén nagy siker, hiszen sokan neveznek egy-egy versenyszámban. 

Összességében hogyan értékelnéd az éveteket? 

Az említett sikerek miatt is azt mondhatom, hogy nagyon sikeres évünk volt. 29 magyar bajnoki címet szereztünk, sosem értünk még el ilyen sokat. Ez a 29 úgy jött össze, hogy ebben nagyon sok csapatbajnoki cím is van, ami azt mutatja, hogy komoly erőt képvisel a szakosztály a különböző korosztályokban. Ez már azt mutatja, hogy nem egy ember nagyon jó, hanem mindenkinek hozzá kell tennie a maga tudását. Szintén pozitív, hogy egyre több gyerek jön hozzánk, ami annak tükrében különösen nagy szó, hogy a diákolimpiák is elmaradtak idén, ami nekünk egy fontos tehetségkutató színtér. Úgy tűnik, hogy az új létesítmény, illetve a szakosztály hitelessége a népszerűséget is növeli. 

Nehezített „pálya” volt ez az év a koronavírus miatt, de mit terveztek 2021-re? 

A tervezésnél már elsősorban a nemzetközi világversenyekre szeretnénk koncentrálni. Szeretnénk kijutni, és ha már ott vagyunk, akkor szerepeljenek a versenyzőink minél jobban. Egy-két versenyt erről az évről át is toltak, így rendkívül zsúfolt lesz a versenynaptár. Nyáron gyakorlatilag 6 nemzetközi verseny lesz, ahol a kecskemétiek érintettek lehetnek. Júliusban U23-as Európa-bajnokság lesz Norvégiában, ahol ideális esetben négy KARC-os is ott lehet. Palkovits Pisti akadályon, Fekete Pisti és Beregszászi Renáta súlylökésben, illetve Németh Mátyás magasugrásban érdekelt. Az Eb-vel együtt zajlanak majd a Nemzetközi Világjátékok Koreában, a kecskeméti csapatban szintén négy atléta kaphat majd helyet. Deák Zalán és Szabadkai Levente mehet a fiúk közül vélhetően, a lányoknál már nagyobb küzdelem lesz, jelen pillanatban Molnár Viktória helye tűnik biztosnak. Szintén nyáron rendezik majd Tallinban a junior Eb-t, oda Szűcs Szabina hétpróbában, illetve Barna Patrícia szintén hétpróbában és magasugrásban juthat ki jó eséllyel. Az átcsúsztatott junior világbajnokságot is nyáron rendezik majd Kenyában, ugyanúgy nekik lehet esélyük ide is kijutni. Zárásként Rietiben rendezik majd augusztus végén az ifjúsági Eb-t, ahova szintén kijuthat talán néhány versenyzőnk, ezen dolgozunk most. Próbálunk a következő évben is minél jobban szerepelni majd a versenyeken! 

(Nyitray András | kesport.hu)

Vélemény, hozzászólás?