Az igencsak furcsa 2020-as év és a pandémiás helyzet a fiatal kecskeméti sportolókra is hatással volt, ám megállapítható, hogy a nehéz helyzetben mindenki kitartóan dolgozott. Portálunknak Ivkovicné Béres Tímea, a Kecskeméti Junior Sport Nonprofit Kft. ügyvezetője és a Mercedes-Benz Nemzeti Kosárlabda Akadémia vezetője értékelte az elmúlt évet. 

2020 januárjában minden elindult a normális kerékvágásban. Ekkor mi lebegett a szemük előtt, mik voltak a KESI és a Kosárlabda Akadémia célkitűzései? 

Szervezetünknek három küldetése van. Legfőbb célunk, hogy minél több gyermeknek teremtsünk sportolási lehetőséget, illetve, hogy egészséges életmódra neveljük őket. Második küldetésünk, hogy minőségi szakmai képzésben részesítsük fiatal sportolóinkat, hogy álmaikat megvalósíthassák és profi karrierig, akár válogatottságig jussanak el. Harmadik célunk, hogy a sportfejlesztési pályázatok adta lehetőségekkel fejlesszük városunk infrastruktúráját és a sportlétesítmények számát bővítsük. Mindig ezek szerint cselekszünk, bár az idei év márciustól kezdve a komoly sportsikerek, nagy élmények helyett inkább az összefogásról és a felelős gondolkodásról szólt mindannyiunk számára.

Márciusban jött a váratlan leállás. Utólag visszatekintve, milyen mentális- és fizikális állapot jellemezte az utánpótláskorú fiatalokat, amikor visszaállhattak az edzések? 

Szervezetünk erőssége dominált abban a szokatlan helyzetben, mikor minden tevékenységünket fel kellett függesztenünk, hiszen gyorsan reagáltunk. Az országban elsőként kialakítottuk az online oktatáshoz hasonló otthoni edzéstervünket, nem engedtük el egyetlen gyermekünk kezét sem. A szakembereink olyan pedagógiai- és motiváló tulajdonságokat ébresztettek fel magukban, mellyel sikerült együtt tartani nagy közösségünket, ugyanis szervezetünkben több, mint 1700 fiatal sportol. A gyerekek rendkívül kitartóak voltak, nagyon kevés volt a lemorzsolódás, a legtöbben ugyanúgy edzettek otthon, így fitten tartották magukat és nagyon várták már, hogy amikor lehetett, akkor újra találkozzanak egymással. 

Nyáron kezdődhetett el újra minden úgy, ahogyan az megszokott, és ekkor bizony több aranyérem is gazdára talált Kecskeméten. 

Így van, szép eredményekkel büszkélkedhetünk. Nyáron az atlétika versenyszezonja van, márpedig Kecskeméten remek szakmai munka folyik az Atlétika Centrumban, nagyon sok a tehetségünk. Felnőtt szinten nyolc bajnoki címet szereztek a KARC-KESI sportolói, melyeket Szűcs Szabina, Retkes Réka, Csontos Virág, Palotai Dorina és Fekete István szereztek. Később a serdülő- és ifjúsági korosztályokban is kiemelkedtek a kecskemétiek, főleg Barna Patrícia vezetésével. A KARC-KESI az ország harmadik legjobb szakosztálya lett, öt válogatottunk is van, szóval Adamik Zoltán és stábja nagyon jól dolgozott. A judósoknál is születtek szép eredmények, Major Ádám, Nagy Nimród és Cigány Zsombor is bajnok lett, illetve a U14-es 3×3-as kategóriában a jégkorong szakosztályunk is aranyérmes lett. 

Nyár után jött az ősz és az újabb leállás. Több foglalkozást is be kellett rekeszteni, melyik volt a legfájdalmasabb? 

Sajnos a kormányrendelet értelmében csak a versenyengedéllyel rendelkező sportolóink folytathatták az aktív sportolást, így több foglalkozásunkat, szabadidős tevékenységünket fel kellett függeszteni. Legnagyobb szívfájdalmunk, hogy az úszásoktatás, mind óvodai, mind délutáni foglalkozás szintjén leállításra került. A Kosárlabda Akadémián folyó népszerű, családi kosárprogramunk sem folytatódhatott, ez is érzékenyen érintett sokakat. Azonban azt hangsúlyoznunk kell, hogy az egészségünk a legfontosabb. Szigorú szabályokat hoztunk azok számára, akik folytathatták a munkát, de minden gyerek betartja ezeket, hiszen ők is tudják, hogy csak így érhető el, hogy örömforrásukról, a sportolásról ne kelljen tavaszhoz hasonlóan hosszabb időre lemondaniuk.    

A kaotikus őszi szezon kapcsán milyen eredményekről lehet beszámolni? 

Szép eredmények vannak folyamatban, hiszen például a kosarasoknál az U14, az U16 és az U18-as korosztályú csapataink is kiemelt bajnokságokba jutottak, ahol menetelnek az országos döntők felé. Az ökölvívóknál nagyon szépen működött a nyári toborzó munka, nagy létszámban tudtak nekilendülni az új szezonnak, a felnőtt klubbal dicséretre méltó összefogás jellemzi azt a szakágat. Vízilabdában is élvonalban vannak sportolóink és a felsőházba jutásért küzdenek, melyre régóta nem volt példa. A röplabda szakosztályunk 278 fővel működik, régóta az egyik legnépesebb sportágunk, talán őket és a kézilabdázóinkat sújtotta leginkább a világjárvány az iskolai tornatermek bezárása miatt. A legfőbb eredményük, hogy a teljes közösségünk együtt maradt, a gyerekek örömmel sportolnak tovább, hiszen remek kikapcsolódási lehetőség ez számukra ebben a nehéz helyzetben.

Ki lehet jelenteni, hogy 2020 legnagyobb sikere, hogy a járvány ellenére is egyben maradtak a sportcsapatok, közösségek, és a fiatalok még inkább összekovácsolódtak?

Így van, biztosan ez az év legnagyobb sikere. 120 munkatársunk nap mint nap azért dolgozott, hogy a gyerekeknek továbbra is legyen esélyük sportolni, és a fiatalok nagyon felelősen, minden szabályt betartva éltek. Emellett a nagy eredmények soraiban kell megemlítenünk, hogy sportiskolánkból 40 sportolónk került be válogatottak kereteibe, illetve 18-an a Kosárlabda Akadémiáról a különböző korosztályok nemzeti csapataiba. Büszkeséggel tölt el ez is bennünket. 

A fejlesztések terén is jól áll a Kecskeméti Junior Sport Nonprofit Kft., ebből a szempontból is sikeresnek mondható az elmúlt év? 

Mindenképpen, hiszen nyugodtan büszkélkedhetünk azzal, hogy a Bányai Júlia Gimnázium mellett épülő Univer Sportcsarnoknál már a befejezési munkálatok zajlanak. Az engedélyeztetési folyamatokon múlik, de reményeink szerint január végén már igénybe is vehetik a fiatalok az új létesítményt. Következő infrastrukturális fejlesztési tervünk a Zrínyi Ilona Általános Iskola udvarán megvalósuló kültéri röplabdapálya lesz. Ha minden igaz, ennek a fejlesztésnek tavasszal neki is vágunk. Ezekkel a beruházásokkal nem csak az a célunk, hogy a sportiskola fiataljainak mozgási lehetőségei bővüljenek, hanem az is, hogy városunk oktatásában részvevő diákok és minden lakos élvezhesse ezen fejlesztések előnyeit. Köszönettel tartozunk az önkormányzatnak, hiszen minden projekt 30%-os finanszírozási részét a város állja, illetve a TAO-támogatóinknak is jár a köszönet, akik segítségével rengeteg gyermek jobb körülmények között sportolhat Kecskeméten. 

(Vizi Zalán | kesport.hu)

Vélemény, hozzászólás?