A nemzetközi versenyekről a Bácsvíz KVSC versenyzőinek is kellett mondaniuk 2020-ban, hazai porondon azonban idén is remekeltek. Két szakosztályvezetővel, Nagy Zoltánnal az úszók, míg Juhos Gergellyel az uszonyos úszók évét foglaltuk össze. 

Hogyan telt számotokra a 2020-as esztendő, mennyi kihívással kellett megküzdeni? 

Nagy Zoltán: – Szerencsénk volt olyan szempontból, hogy a Kecskeméti Fürdő noha a vendégek előtt bezárt, számunkra továbbra is nyitva állt, amiért nagy köszönettel tartozunk. Az év nagy részében így folyamatosan tudtunk edzeni, tavasszal maradt ki egy kis időszak. Összességében jól alkalmazkodtunk a helyzethez, az úszás nélküli időszakot is sikerült online edzésekkel áthidalni, jól sáfárkodtunk a lehetőségeinkkel. 

Juhos Gergely: – Több volt benne a negatívum, mint a pozitívum – ez szerencsére a teszteredményekre is igaz. Nálunk a szezon elején sajnos már közbeszólt a vírushelyzet, gyakorlatilag egyetlen világkupán tudtak még részt venni a versenyzőink, utána már nem volt lehetőség nemzetközi versenyen indulni. Ez a motiváltságon látszódott év közben, de amikor nyáron munkába tudtak állni a versenyzőink, akkor olyan szintű munkába kezdtek, ami az országos bajnokságokon visszaköszönt, látható volt a fejlődés. 

Milyen sikereket emelnétek ki? 

N.Z.: – Az utánpótlás korosztályoknak – delfin, cápa, gyermek – úgy lett megoldva ez az év, hogy regionális bajnokságok voltak. Ezekben a korosztályokban nagyon jól szerepeltek a kicsik, rengeteg érem és helyezés jött össze, erőn felül teljesítettek. Jó esélyünk lehet, hogy a jövő bajnokai elnevezésű válogatottba elég sok gyerek bekerülhet. A serdülő eredményeink kicsit szerényebbre sikerültek, de ifiben a Lajter Szabolcs, Demjén Bátor, Garajszki Máté trió kitűnően szerepelt, Szabi két érmet is nyert, a többiek többször pontszerző helyeken zártak. Sajnos Mészáros Dániel beteg volt, de év végére azért ő is megközelítette az egyéni csúcsát, ami nagyon jó eredménynek mondható. 

J.G.: – Nagyon nagy szó, hogy az esztendő végére úgy felállt Blaszák Lilla, hogy szintet tudott úszni. Mellette is nagyon sok versenyző teljesített jól, nagyon sok országos bajnoki címet szereztünk, ezek ráadásul nem egy vagy két ember nevéhez köthetőek. Nem is szeretnék külön kiemelni senkit név szerint. Korábban is nagyon büszkék voltunk arra, hogy az egyesület több lábon áll, nem egy vagy két sportoló húzza, ez az év is ilyen volt. 

Blaszák Lilla

Mennyire tervezhető számotokra a 2021-es esztendő, van-e már bármilyen versenynaptár? 

N.Z.: – Kevés versenynek van pontos kiírása, nyilván azért a bajnokságokra számítunk, reményeink szeret ezeket ugyanúgy megrendezik, mint 2019-ben. A gyermek bajnokság lehet jövőre érdekes, ahol továbbra is jó eredményeket várunk. A négy említett fiú versenyzőnk – Garajszki, Demjén, Lajter, Mészáros – nagy ifi lesz, ők mindenképpen szekérhúzónak számítanak nálunk. Mészáros Daninak jó esélye van ifi Eb-re is kijutni, feltéve persze, ha lesz. Márciusban lesz egy felnőtt bajnokság is addig, amin szeretnénk részt venni, illetve ott vannak még a nyári bajnokságok. A többi versenykiírást még várjuk, nagyon optimistán nyárig tervezhetünk most. Az elsődleges cél mindenesetre a sikeres szereplés a bajnokságokon, illetve jó lenne, ha Dani ifi Eb-n vehetne részt. 

J.G.: – Nagyon remélem, hogy visszaállhatunk végre a normál kerékvágásba, beindulhatnak a nemzetközi versenyek. Nálunk ez lenne a legfontosabb, mert azért a magyar mezőny nem olyan nagyon népes, mindenki ismer mindenkit. Kellenének az új ingerek, amit egy világversenyre való felkészülés jelenthet például. Januárra és februárra már kiírtak világkupa fordulót, de ezek úgy gondolom, hogy nem feltétlen kerülnek megrendezésre. Tavasztól decemberig viszont folyamatosan mehetnek ezek, illetve júniusban és júliusban a felnőtteknek és a junioroknak és Európa-bajnokság lesz, amire már meg is kezdtük a felkészülést. 

(Nyitray András | kesport.hu)

Vélemény, hozzászólás?