Szabó Tibor szerint a sikernek több oldala van az utánpótlás nevelésben – évértékelő

Évértékelőinket ezúttal a KTE Labdarúgó Akadémia szakmai igazgatójával, Szabó Tiborral folytattuk, aki az utánpótlás évét foglalta össze lila-fehér szempontból. 

Milyen éve volt a KTE Labdarúgó Akadémiának? 

Úgy gondolom, hogy a koronavírus tavasszal mindenkinek megnehezítette az életét a sportban, nekünk is különböző problémákkal kellett szembe néznünk. Igyekeztünk online edzésekkel átvészelni ezt az időszakot, illetve a kollégáimmal különböző felújítási munkálatokkal próbáltuk kivenni a részünket abból, hogy a gyerekek minél szebb környezetbe térhessenek majd vissza. Összességében jól vészeltük át ezt az időszakot, nyártól újra elindulhattak az edzések, szerencsére lemorzsolódás sem volt a létszámból. Az őszi időszakban minden korosztály programja zajlott, sajnos a vírushelyzet miatt nem egyszer borult fel a normál bajnoki program, de összességében örömteli volt már az is, hogy végre futballozhattunk. A szezont szinte teljes egészében le tudtuk zárni, elmaradtak azonban mérkőzések, amiket majd tavasszal kell pótolnunk. 

Milyen sikereket emelnél ki? 

A siker több oldalról közelíthető meg az utánpótlásban. A jó munkánk elismerésének nevezhetjük azt is, hogy máris 10 játékosunk mutatkozott be ebben a szezonban a KTE felnőtt csapatában. Ez nagyon magas szám, örömteli, hogy a klub célja az, hogy minél több saját nevelésű játékosa legyen a felnőtt csapatnak. A fő célunk az, hogy tehetségeink a kecskeméti labdarúgás értékei legyenek, de természetesen látjuk azt is, hogy a top akadémiák is folyamatosan keresik őket. Nyáron 11 játékost vitt el másik akadémia, amit bár sajnálunk, de ez is pozitív képet fest az akadémiánkon zajló munkáról. Reményeink szerint a felnőtt csapat feljut az NBII-be, ez már jelenthet egy komoly vonzerőt a gyerekek és a szülők számára is, akár olyan szempontból, hogy ide akarnak jönni, akár olyan szempontból, hogy itt akarnak maradni. Ami a bajnoki szereplést illeti, tavasszal minden bajnokságot lezártak, végeredményekről nehéz lenne beszámolni, az viszont pozitívum, hogy a 2004-es korosztály harmadik helyen fejezte be a küzdelmeket az U16-os bajnokságban. Idén is több játékos lett utánpótlás válogatott, név szerint Radnóti Dániel, aki az év kapusa volt az akadémián, illetve Szalai József, aki az év játékosa, hiszen gyakorlatilag már a felnőtt keret oszlopos tagja. Mellettük ott van Berta Csabi is, aki nyáron bemutatkozhatott a felnőtt csapat kapujában, azóta a megye I-es KLC-ben gyűjt felnőtt tapasztalatot. Megemlíteném még az MLSZ által indított iskolai futball programot is, melyet három intézményben visznek kollégáink Kecskeméten. Nagyon jó volt a fogadtatása, élvezik a gyerekek, már most szemmel látható, hogy kitűnő az irányvonal. 

Milyen tervekkel vágtok neki 2021-nek?

A magyar utánpótlás rendszer átalakulás előtt áll, mi is várjuk még a pontos besorolásunkat, illetve a feladatköreinket. A 10 akadémia mögé régiós utánpótlás központokat szeretne kialakítani az MLSZ, reményeink szerint a korábbi évek Double Pass auditjain mutatott eredményeink erre lehetőséget adnak majd nekünk. Az MLSZ által meghatározott céloknak megfelelően szeretnénk ellátni továbbra is a munkánkat. A bajnokságokban próbálunk minél jobban szerepeleni továbbra is, a legfontosabb az, hogy az edzők és a gyerekek is elégedettek legyenek, azt érezzék, hogy tudnak fejlődni. 

(Nyitray András | kesport.hu)

Kapcsolódó cikkek

KESPORT Médiatartalom Gyártó és Szolgáltató Kft.
error: A képet szerzői jog védi. Másolása, felhasználása engedélyköteles!