Kosárlabda: A második félidőben lépte le nyeretlen ellenfelét a Kecskemét

Az idei évadban még nyeretlen Jászberény gárdáját fogadta hétfőn este a Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét a férfi kosárlabda NB I-ben. Bár a félidőben még a vendégek vezettek, de Váradi Kornél együttese a szünet után ritmust váltott és magabiztosan győzött (96-82). 

A meccs nagyon könnyű kecskeméti kosárral indult, amely során Derasimovic volt eredményes, erre két szép ziccerrel válaszolt a Jászberény. Derasimovic szerezte az első hazai hármast is, 5-4. Wittmann triplája után a volt kecskeméti közönségkedvenc, most Jászberényben játszó Kinney és a fiatal Füzi pontjaival átvették a vezetést a kékmezesek, 10-13. Túl a negyed felén a Szolnokról kölcsönvett Frank, míg a hazaiaktól Dramicanin is beszórt egy-egy hármast, majd Thomas labdaszerzését és pontjait, illetve Chester Lewis sikeres büntetőit követően már a KTE állt jobban, 20-18. A játékrész utolsó perceiben komoly dobócsata alakult ki, Thomas egymás után 5 pontot jegyzett, de a lépést a berényiek is tartották, sőt a negyed utolsó másodperceiben újabb hárompontosukkal már náluk volt az előny, 29-31. 

A második felvonás a decemberben igazolt horvát center, Primorac kosarával indult, valamint Williams dobott sima ziccert, 29-35-nél Váradinak kellett időt kérnie. Ezután Dramicanin dobott nagyon fontos triplát, de Kinney és Primorac újabb pontos távoli dobásaival már kétszámjegyű előnye volt a Jászberénynek, 35-45. A lila-fehéreknél másodjára az évad során pályára lépett a fiatal Lukács Döme, az U20-as csapat oszlopos tagja, és védekezésben jól is szerepelt, támadófaultot is kiharcolt. Thomas 17 pontig jutott a második negyed végére, vezérletével felzárkózott a KTE, a pontgazdag meccs a szünetben 51-54-re állt. 

A jászberényiek vezetését az okozta, hogy két negyed alatt majd’ 75 százalékos dobóteljesítményük volt (11-ből 8 sikeres triplával), ezzel majdnem kétszer annyi pontot dobtak a meccs ezen szakaszára a Kecskemétnek, mint tette azt pár nappal ezelőtt a bajnoki címre törő Alba. 

A második felidő – mint az első – Derasimovic ziccerével vette kezdetét, majd Thomas huszadik pontjával már a hazaiak vezettek, 56-54. Összeszedte magát védekezésben a Kecskemét, míg a másik palánknál Wittmann és Dramicanin is gyűrűbe talált, 12-0-val nyitott a KTE, s 63–54-nél időt kértek a vendégek. Öt percet kellett várni, mire újra kosarat ért el a Jászberény, de 75 százalékos dobóteljesítménye nagyon leromlott. Mindeközben Dramicanin elérte a 15 pontot, illetve Jaramaz bevert két triplát, 75-59-nél jött az újabb timeout. Brbaklic hat pontjával zárkózott a Berény, 79-67. Ez a negyed 28-13-mal zárult, amely különbség döntőnek bizonyult. 

Primorac kosarával indult a záró tíz perc, majd Wittmann percekig volt a földön, miután kemény elzárást kapott, bár bírói ítélet videózás ellenére sem volt. Ezt követően Dramicanin harmadik és negyedik trojkáját is elsüllyesztette, valamint Jaramaz kettő plusz egyes akciójával öt perccel a vége előtt már 88-73 volt az állás. A végén a fiatalok közül Ivkovic Milán is pályára lépett, aki debütált a nagyok között. Az utolsó percekben azért küzdhettek a kecskemétiek, hogy először a bajnokságban 100 pont fölé jussanak, de ez nem jött össze. 96-82 lett a vége, a Jászberény így legalább azt elkerülte, hogy zsinórban kilencedjére már ne kapjon háromszámjegyű pontot, de továbbra is nyeretlen az évadban.

A Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét feszített tempója ezután a meccs után is folytatódni fog, szerdán és pénteken is a Szolnokkal mérkőzik majd meg, előbb a Messzi István Sportcsarnokban, majd idegenben.

Váradi Kornél vezetőedző (Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét): – Gratulálok a csapatomnak a győzelemhez! Mindig a kötelező győzelmek a legnehezebbek. Nagyon rossz ritmusban kezdtük a meccset, az elején a védekezésünk nem volt rendben. A harmadik negyedtől kezdve sokkal agresszívebben kosárlabdáztunk, aminek meg is lett az eredménye. Kemény csatára késztetett minket a Jászberény, ahogyan a találkozó előtt is mondtam, nagyon átalakult ez a gárda. Mennünk kell tovább, szerdán bivalyerős Szolnok érkezik hozzánk. Közben nekünk is gondolnunk kell a jövőre, az akadémiáról érkező fiatalokat is be kell szépen lassan építenünk a keretbe. A saját nevelésű Kucsera Dániel hétről hétre bizonyít, amikor szerephez jut, ma Lukács Döme is pályára léphetett, bemutatkozhatott Ivkovic Milán a felnőttek között, illetve Tóth Barna és Cserkó András is közel áll ehhez. Az utánpótláskorúak beépítése fontos célunk tehát mindamellett, hogy a lehető legtöbb meccset nyerjük meg.   

Rastko Dramicanin játékos (Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét): – Nagyon nehéz meccs zárult számunkra rendkívül fontos győzelemmel. Különösen nehéz ezeken a találkozókon pályára lépni, mert mindenki könnyű sikert vár a még nyeretlen ellenfél ellen, de én azt gondolom, hogy a Jászberény jó csapat, amely még az építkezés fázisában van. Több új játékost igazoltak az elmúlt hetekben, akiknek még időre van szükségük. Most megint egy napunk lesz pihenni, szerdán már a Szolnokot szeretnénk legyőzni! 

Patai Benjamin vezetőedző (Jászberényi KSE): – Először is gratulálok a Kecskemétnek, megérdemelten győzött! A hazaiak jól és nagyon rutinosan kosárlabdáztak. Úgy gondolom, hogy jelenleg a tabella nem tükrözi hűen a KTE helyét ebben a bajnokságban, nagyon erős együttesről van szó, amely egyre erősebb lesz. Ami minket illet, hosszútávú tervet kell rövid idő alatt megvalósítanunk. Lépésről lépésre kell haladnunk, de úgy láttam, hogy ma is sikerült előre lépnünk egy kicsit. Türelmesnek kell lennünk! Képesek vagyunk jól kosarazni, de el kell fogadnunk, hogy a realitás az, hogy nem tudunk megfelelően gyakorolni, hiszen négy meccsünk van egy héten, edzésen nem tudom széthajtani a srácokat. A célunk, hogy februárra összeálljon a védekezésünk is, mert ma is majdnem 100 pontot kaptunk. 

Aleksa Brbaklic játékos (Jászberényi KSE): – Gratulálok a Kecskemétnek a győzelemhez! Nagy csata folyt a pályán. Jól kezdtük a meccset, de a második félidőben beragadtunk, ez eldöntötte a meccset. Sokat kell még dolgoznunk azon, hogy jobbak legyünk, de bízom abban, hogy nemsokára győzelemnek is örülhetünk majd. 

Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét – Jászberényi KSE 96 – 82 (29 – 31, 22 – 23, 28 – 13, 17 – 15)

Férfi kosárlabda, NB I/A, 11. forduló
2021. január 11., hétfő, 17.00
Kecskemét, Messzi István Sportcsarnok
JV és MKOSZ ellenőr: Praksch Péter Árpád, Csabai-Kaskötő Brigitta, Makrai Márton (Balogh László György)

KTE: Wittmann 14/9, Thomas 22/6, Derasimovic 10/3, Kucsera -, Karahodzic 8. Csere: Lewis 5, Horti 5, Dramicanin 21/12, Jaramaz 11/6, Lukács -, Ivkovic -. Edző: Váradi Kornél

Jászberény: Brbaklic 18/3, Williams 13/6, Füzi 12/6, Kinney 8/3, Primorac 21/9. Csere: Czirbus 2, Kovács Á. -, Filipovic 2, Frank 6/6. Edző: Patai Benjamin 

(Vizi Zalán | kesport.hu | fotó: Tóth Csaba | kesport.hu)

Kapcsolódó cikkek

KESPORT Médiatartalom Gyártó és Szolgáltató Kft.
error: A képet szerzői jog védi. Másolása, felhasználása engedélyköteles!