Fantasztikus teljesítmény – története során először győzött Szolnokon a KTE

Pénteken ismételten a Szolnoki Olajbányász csapatával mérkőzött meg a Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét a férfi kosárlabda NB I-ben. Szerdán hazai pályán kikapott, de két nappal később óriási meglepetésre bravúrgyőzelmet ért el a KTE a Tiszaligetben, ahol első sikerét könyvelhette el története során! 

A mérkőzésre nem tudott csapatával utazni sérülés miatt a KTE oszlopos tagja, Marko Derasimovic. Helyére először került be a kecskemétiek kezdőjébe Nemanja Jaramaz. 

Cakarun és a korábban Kecskeméten is megfordult Kovács Péter ziccereivel nyitott az Olajbányász, amire Wittmann válaszolt triplával. A negyedik percben már vezetett a lila-fehér együttes, Kucsera is triplával köszönt be, 6-8. A Szolnok bő három percen keresztül nem talált gyűrűbe, ezt kihasználta a lila-fehér együttes, amely Karahodzic ziccereivel és Wittmann két nagyszerű hármasával lógott el, 9-15. A hazaiaknál Subotic lépett a sereg élére, az ő, illetve a másik ex-kecskeméti, Pongó pontjaival a negyed végére háromra, 17-20-ra zárkózott Gasper Potocnik csapata. 

A második felvonás elején megszületett az ötödik kecskeméti tripla is, Thomas volt a szerzője, míg a túloldalon Rudner süllyesztett el egy trojkát. Zsíros sikeres közelijével minimálisra csökkentették hátrányukat a Tisza-partiak, 22-23-nál időt kért Váradi. A negyed felénél – az első játékrészhez hasonlóan – ismét volt egy hosszabb kosárcsend, három perccel a szünet előtt csupán 5 pontnál járt a Kecskemét a negyedben, s Rudner hármasával már az Olajbányász állt jobban, 27-25. A negyed utolsó percében Jaramaz sikeres büntetőivel jött fel egyre a KTE, a félidőre 33-32-vel vonultak a csapatok. 

Kísértetiesen hasonlított az első félidő a Kecskemét utolsó idegenbeli meccsére, amikor szintén topcsapatnál, az Albánál játszottak a hírös városiak. Akkor is az volt a célja a KTE-nek, hogy lassítsa a játékot, és ne engedjen gyors támadásokat az ellenfelének. Fehérváron a szünetben 29-28 volt az állás, szinte annyi, mint Szolnokon. 

A második után a harmadik játékrész is gyors triplaváltással kezdődött, Thomas a vendégektől, Badzim a hazaiaktól célzott pontosan távolról. Jaramaz jól pótolta Derasimovic – egyébként fájó – hiányát, pontokat szerzett, illetve szép gólpasszt adott Karahodzicnak, majd Dramicanin hármasával már hattal mentek a lilák, 36-42. Ezt követően Thomas már a harmadik tripláját szórta be, és már 16 pontnál járt. Pongó és Cakarun büntetőivel zárkózott a Szolnok, Wittmann jellegzetes “Wittmannos” hármasaival azonban tartotta előnyét a KTE. A negyed 50-55-tel zárult. 

A záró tíz perc előtt alig több mint 35 százalékos dobóformát mutatott a Szolnok. Két nappal ezelőtt Kecskeméten majdnem 70 (!) volt ugyanez a szám. 

Az utolsó játékrész elején Jaramaz ziccere és jó kecskeméti védekezés után már a kétszámjegyű különbségért támadhatott Váradi legénysége. Szerdán az egyik legjobb teljesítményt nyújtó Warner is küszködött ezen a meccsen, de büntetőivel visszajött ötre a házigazda. A fiatal Lukács Döme sok játékpercet kapott, ezt remek védekezéssel hálálta meg, támadásban azonban beragadt a KTE, s öt perccel a vége előtt egyenlített a Szolnok, 61-61. Wittmann hatodik triplájat faulttal együtt verte be, ám csak úgy, mint Fehérváron, a Szolnok is két perccel a vége előtt vette át a vezetést, 71-70. A vége azonban most másképp alakult, mint előző szerdán, Váradi időkérése után jött Wittmann újabb elképesztő triplája, majd Thomas fontos büntetőt értékesített. A vége 73-76 lett, először kapott ki odahaza az Olajbányász ebben az évadban, köszönhetően elsősorban annak, hogy Wittmann egymaga több hármast dobott be (7), mint a Szolnok összesen (6)! 

Szerdán is 76 pontot dobott a Kecskemét a Szolnoknak, most azonban ez a győzelemhez is elég volt. Ráadásul történelmi siker született így, hiszen a Tiszaligeti Sportcsarnokban még sosem győzött 2012-es megalakulása óta a KTE. Tizennegyedik nekifutásra – minden sorozatot figyelembevéve – már sikerült. 

A Kecskemét legközelebb január 19-én lép pályára, amikor a Zalaegerszeg otthonába látogat. 

Váradi Kornél vezetőedző (Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét): – Most sem volt sok időnk az előző és a mostani mérkőzés között, de óriási energiával és akarattal tudtunk játszani. Hatalmas karaktere volt a csapatnak úgy is, hogy nagyon nehéz sorozat volt a hátunk mögött és kulcsjátékosunkat nélkülöznünk kellett. Gratulálok a játékosaimnak, ez hatalmas győzelem! Sok időnk most se lesz a következő találkozónkig, kedden már Zalaegerszegre utaznunk, ott is a jó eredményért lépünk majd pályára. 

Szolnoki Olajbányász – Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét 73 – 76 (17 – 20, 16 – 12, 17 – 23, 23 – 21)

Férfi kosárlabda, NB I, 19. forduló
2021. január 15., péntek, 18.00
Szolnok, Tiszaligeti Városi Sportcsarnok (zárt kapuk mögött)
JV és MKOSZ ellenőr: Földházi Tamás Péter, Frányó Péter, Söjtöry Tamás Ferenc (Hartyáni Zsolt)

Szolnok: Warner 12, Rudner 8/6, Kovács P. 6, Subotic 13, Cakarun 7. Csere: Badzim 9/3, Pallai -, Juhos 5/3, Pongó M. 3, Zsíros 10/6. Edző: Gasper Potocnik  

Kecskemét: Wittmann 21/21, Thomas 19/9, Jaramaz 12, Kucsera 3/3, Karahodzic 14. Csere: Dramicanin 7/3, Horti -, Lukács D. -, Körmendi -, Lewis -. Edző: Váradi Kornél

(Vizi Zalán | kesport.hu | fotó: kesport.hu – archív)

Kapcsolódó cikkek

KESPORT Médiatartalom Gyártó és Szolgáltató Kft.
error: A képet szerzői jog védi. Másolása, felhasználása engedélyköteles!