Röplabda: Nem jött össze a fordítás a Kaposvár ellen, vasárnap a bronzért küzdhet a Kecskemét

A férfi röplabda Magyar Kupa elődöntőjének második mérkőzésére került sor szerda este a Messzi István Sportcsarnokban, amely során az első meccsen 3:0-s hátrányba kerülő Kecskemét a Kaposvárt fogadta. Az első két játszmát a vendégek nyerték, mellyel el is dőlt a döntőbe jutás kérdése. Ezután becsülettel küzdött és 3:2-re megnyerte a meccset a KRC. 

Az odavágót 3:0-ra nyerte meg hazai pályán a Kaposvár, így nehéz helyzetben volt a második mérkőzés előtt a Kecskemét, ugyanis csak a 3:0-s vagy 3:1-es siker volt számára az elfogadható, amellyel kiharcolhatta volna az aranyszettet. 

A meccs előtt a másik tényező, ami máris hátráltatta a KRC esélyeit, az az volt, hogy a vasárnapi Extraligás meccs után Deák Márkot, az ország talán legjobb liberóját kórházba kellett vinni a kezén érelzáródás miatt, sebészeti beavatkozáson esett át, így rá a vezetőedző, Dávid Zoltán nem számíthatott. Helyére a fiatal Stréli Attilát dobta mélyvízbe a tréner, aki meghálálta a bizalmat. 

Kecskeméti nyitással és kaposvári ponttal, illetve pontokkal indult a találkozó, majd egy rontott vendég szervát követően megszerezte az első egységét a KRC is. A hazaiaknál a kezdőben liberóként helyet kapó fiatal Stréli jó fogadása és Argilagos kemény ütése után már a hazaiaknál volt az előny. Az elején az agresszív nyitásokra összpontosítottak a felek, de ebbe több hiba is belecsúszott. 8:8-ig fej-fej mellett szerezték a pontokat a csapatok, majd Rabeka jó centermegoldásaival ellépett kettővel a Kecskemét, de ezt gyorsan kiegyenlítette a Kaposvár Melnikov és az ex-kecskeméti, Horváth Kristóf vezérletével. Sőt, öt egymás után szerzett pont után már a vendégeknél volt a lélegzetvételnyi előny, hárompontos hátránynál időt is kért Dávid Zoltán. Krupánszki jó megoldásával szakította meg rossz sorozatát a házigazda, majd röviddel később a Fino is időt kért. A több mint két méter tíz centis marokkói, Ouyachi irányításával jól működött a somogyiak sáncmunkája, ennek is köszönhetően – bár két szettlabdát is hárított a KRC – 23:25-re megnyerte az első játszmát a Kaposvár. (0:1)

Innentől kezdve nem hibázhatott a Kecskemét. Gebhardt hibája után a Fino szerezte a második etap első pontját, majd Gebhardt javított és magához ragadta a vezetést a KRC, a 19 éves Stréli elképesztő fogadása és Rabeka pontja után 5:3 volt az állás. Horváth pontjaival átvette a vezetést a vendégsereg, de benne volt a tűz a Kecskemét játékosaiban, Krupánszki és Nagy József ütéseivel 4:0-s periódussal válaszoltak. Az argentin Wolochin Ruben, a Fino vezetőedzője időt kért ekkor, amely jó hatással volt játékosaira, előbb egyenlítettek, majd a vezetést is átvették a vendégek, Makarov ásza után 18:20-nál Dávid Zoltán szakította meg a játékot, azonban edzői utasításai ellenére somogyi ponttal folytatódott a találkozó. Bár ezúttal is hárított szettlabdát a KRC, Bögöly pontja után minden kecskeméti álom és remény szertefoszlott, 22:25-re győzött a Kaposvár és második szettnyereségével eldőlt, hogy bejut a hétvégi fináléba. (0:2)

A KRC a kezdőcsapatával folytatta az így már tétnélkülivé vált találkozót, míg a Kaposvár végrehajtott pár cserét. Ennek is köszönhetően rögtön két hazai ponttal kezdődött a harmadik felvonás, ami után a somogyi tréner rögtön időt kért. 5:3-nál a kecskemétiek is cseréltek, pályára lépett Horváth Bálint. A már döntős Kaposvár nem tudott kellőképpen felpörögni a cél elérése után a folytatásra, 14:7-nél már kétszer annyi pontja volt a hírös városiaknak, mint ellenfelüknek. Egy játékmegszakítás megint felrázta a kaposvári brigádot, Kalmár és Fenyvesi pontjaival feljöttek kettő pontra is, ám a végén jobban összpontosított a KRC, amely kozmetikázott az eredményen, 25:21. (1:2)   

A negyedik szettet jobban kezdte Dávid Zoltán együttese, ám a Fino gyorsan észbe kapott és egalizált, minden bizonnyal azért, mert a vasárnapi döntője előtt nem akart ötszettes – már tétnélküli – csatába bonyolódni, míg a KRC a becsületéért küzdött. Horváth Bálint rontott szervája után átvette a vezetést a vendég gárda, 8:9. Fórját növelni nem tudta a Kaposvár, Krupánszki két pontjával és somogyi hibákkal már a KRC vezetett. A Fino már motiválatlannak tűnt, a KRC már 18:11-re is vezetett, miután 7:1-et csinált. Váratlan módon ekkor a hazaiak kerültek hullámvölgybe, a kaposváriak hat zsinórban szerzett ponttal visszajöttek. 22:22-nél fordultak a szett végjátékára a felek, majd Iván pontjával meccslabdához jutottak Wolochin Ruben tanítványai, amit hárított a KRC, majd behúzta a játszmát 26:24-re. (2:2)

A döntő szett Kaszap rontott nyitásával indult, ám Krupánszki ütéseivel nem tudtak mit kezdeni a kaposvári blokkok, egymás után szerzett négy pontot a szélsőütő. Vezérletével 8:4-re vezetett e Kecskemét, amikor térfelet cseréltek a csapatok. Két gyors kaposvári pont nyílttá tette a záró szettet, de Horváth Bálint jó megoldásaival és kiváló kecskeméti sáncpontokkal 15:10-re megnyerte az ötödik szettet a KRC. (3:2)

Továbbjutott a Kaposvár a szetteket tekintve 5:3-as összesítéssel.  

A KRC számára a bronzmérkőzéssel folytatódhat a kupaküzdelem, amely során a Kazincbarcikával fog majd összecsapni, míg a Kaposvár a döntőben a címvédő Pénzügyőrrel nézhet farkasszemet. Mindkét találkozót március 7-én rendezik a Ludovika Arénában. 

Dávid Zoltán vezetőedző (Kecskeméti Röplabda Club): – Sajnálom, hogy nem sikerült a bravúr, de az nagyon pozitív volt, hogy az első két szettben, habár nem nyertük meg azokat, de a legjobb statisztikánkat nyújtottuk ebben az évadban. Nem lehet azon csodálkozni, hogy a Kaposvár így játszott, hiszen sokkal kiegyensúlyozottabb volt az egész eddigi szezon során, mint mi. Megérdemelten jutott fináléba a Fino. Sajnálom, hogy csak az utolsó meccsre kapták össze magukat a srácok és tudtunk olyan statisztikát felmutatni, amire régóta várok. Azt éreztem, hogy a perdöntő első két játszmában sokkal több volt, ám kritikus pillanatokban olyan játékelemeket hibáztunk el, amiket már milliószor megbeszéltünk, ezek mindig megbosszulják önmagukat. Örülnék, ha a bronzmeccset behúznánk, a Kazincbarcikának is fontos lesz az a mérkőzés. Azon fog múlni, hogy olyan az a harmadik helyért folytatott csata, hogy képesek leszünk-e olyan játékot mutatni, mint ma az első két szettben, vagy megint az elmúlt nyolc hónapban mutatott formánkkal rukkolunk elő.

Wolochin Ruben vezetőedző (Fino Kaposvár): – Bár kívülről lehet úgy tűnt, de ez a párharc és ez a mai meccs nem volt könnyű, remek ellenféllel kellett megküzdenünk. Emlékeztünk arra, hogy mi történt egy évvel ezelőtt, akkor összejött a fordítás a Kecskemétnek, most kijavítottuk az akkori hibánkat. Úgy gondolom, a két mérkőzés nagyon hasonló volt, egy-egy játékszituációban tudtunk a KRC fölé emelkedni, amelynek a továbbjutásunkat köszönhetjük. A döntő nagyon nehéz lesz, a Pénzügyőr jelen pillanatban a legjobb csapat Magyarországon, de nem félünk, mindent meg fogunk tenni az aranyéremért! 

Kecskeméti Röplabda Club – Fino Kaposvár 3 : 2 (23, 22, -21, -24, -10)

Férfi röplabda, Magyar Kupa, elődöntő, visszavágó
2021. március 3., szerda, 19.00
Kecskemét, Messzi István Sportcsarnok (zárt kapus)
JV: Mezőffy Zsolt Tibor, Szabó Péter

Kecskemét: Krupánszki 27, Argilagos 17, Rabeka 11, Horváth B. 9, Gebhardt 7, Kaszap 4, Nagy J. 2. 

Kaposvár: Veletsky 13, Melnikov 10, Ouyachi 10, Kalmár 10, Horváth K. 9, Iván 6, Makarov 6, Cameron 5, Fenyvesi 4, Bögöly 2, Kiss M. 1. 

A meccs alakulása1. szett: 7:8, 12:16, 17:21, 23:25. 2. szett: 8:6, 16:15, 19:21, 22:25. 3. szett: 8:5, 16:11, 21:17, 25:21. 4. szett: 7:8, 16:11, 21:18, 26:24. 5. szett: 5:2, 10:7, 12:8, 15:10. 

(Vizi Zalán | kesport.hu)

Kapcsolódó cikkek

KESPORT Médiatartalom Gyártó és Szolgáltató Kft.
error: A képet szerzői jog védi. Másolása, felhasználása engedélyköteles!