A 10. helyezett Baja gárdáját fogadta a 9. pozícióban álló Nagykőrös a férfi kosárlabda NB I/B Piros-csoportjában. A találkozó elképesztően izgalmasan alakult, a harmadik negyedben még a tűzjelző is beindult, végül rendkívül pontgazdag, hosszabbításos meccsen 122-118-ra győzött a nagykőrösi együttes. 

A meccset nem várta könnyű helyzetből a Nagykőrös, ugyanis edzője, Lakosa Zsolt betegség miatt nem tudott a csapattal tartani. Emellett két sérültje is volt a kőrösieknek, Kovács Soma bokasérülés, Jenei Gergő derékproblémák miatt nem tudott pályára lépni. 

A mérkőzés a korábbi orrtörése miatt maszkban játszó Lakosa Ákos pontjaival vette kezdetét, amire a Baja egyik legponterősebb játékosa, Goldring válaszolt. Lakosa újabb kosarát követően kissé beragadt a hazai gépezet, 9-0-s futást produkált a bajai alakulat a volt kecskeméti és egykori válogatott kerettag Pongó Martin vezérletével. Fehér Péter által kezdte meg a felzárkózását a Nagykőrös, majd Mácsai ziccere után Cservék Csaba, a vendégek mestere kért időt 11-15-nél. Bár a játékmegszakítás után két hazai kosárral minimálisra csökkent a Sólymok hátránya, azonban ezt követően mégis el tudott megint lépni ellenfelétől a Baja, Goldring már a 10 pontot is átlépte, és együttese nyolccal vezetett, 14-22. Az első etap végére ezt a hátrányát megfelezte a házigazda, 24-28-cal zárult az első tíz perc.

A második felvonásban is folytatódott az adok-kapok, ugyanis továbbra is pontgazdag volt a meccs. Az alig egy hete Szolnokról leigazolt Kókai középtávolijával nyitotta meg a pontgyártást ebben a felvonásban a Nagykőrös, míg a túloldalon a kecskeméti utánpótlásban hosszú éveket eltöltő Jakab Péter jeleskedett, akit jobbára faultok árán tudtak csak megállítani a nagykőrösiek. A negyed felénél 36-38-nál indította meg újabb nagy rohamát a Baja, Pongó és a csapatkapitány dr. Ágfalvi tripláival már tízzel is mentek a vendégek. Ritka módon mindkét gárda elérte az 50-et a félidőre, sőt, a Baja a 60 ponton is túljutott, a szünetre 53-61-el vonulhattak a felek.     

A remek napot kifogó Goldring Gergő pontjaival indult a második félidő, erre Fehér válaszolt hármassal a nagykőrösiektől. Fél perc telt el a harmadik negyedből, amikor nagyon furcsa és ijesztő módon beindult a tűzjelző, hosszú percekig állt a játék, a vendégek a játékvezetők kézmozdulatára elkezdték elhagyni a játékteret, majd a probléma hirtelen elhárult. Szerencsére tűz nem ütött ki a csarnokban, így a játék folytatódhatott. Egymást követték a pontszerzéssel a csapatok, majd 10-10-es negyedállás után 63-71-nél kissé beragadtak. A kosárcsendet Bartos törte meg, majd remek futás után Mácsai ziccerével feljött 72-75-re a Sólymok együttese. A kevés különbség állandósult is, 77-82-vel zárult ez a játékrész. 

A záró tíz perc – csak úgy, mint az egész meccs – nagyon izgalmasan alakult. Bartos büntetőivel kezdődött, a túloldalon Goldring József hármasával folytatódott, majd 82-89-nél rákapcsolt a Nagykőrös és 93-93-nál utolérte ellenfelét. Ekkor úgy tűnt, lélektani fölénybe kerülhet a hazai együttes, ám egy 10-2-es futással megint nagy előnyre tett szert a Baja, 95-103. Még három perc hátra volt a meccsből, amikor százat a vendégsereg, az utolsó percbe lépve Molnár sikeres hármasával a Nagykőrös is ezt tette, de még mindig ötpontos hátrányban volt, 100-105. Sőt, Vukicevic kettő plusz egyes akciójával már nyolccal ment a Baja, de innen is felállt a Nagykőrös, Molnár büntetőivel, illetve Bartos és Fehér extra hármasaival az utolsó pillanatokban egalizált, 110-110, és kiharcolta a hosszabbítást. 

Az ötperces ráadás jobban alakult a kőrösiek számára, Fehér két ziccerére a 30 pont fölé jutó Goldring Gergő tudott egy középtávolival felelni, ám Molnár triplája után már öttel mentek a Sólymok. Mielőtt bárki azt hitte volna, hogy eldőlt, 5-0-s rohammal utolérte ellenfelét a Baja, de az utolsó percben a hazaiak választottak okosabb megoldásokat támadásban, Lakosa és Kókai pontjaival dőlt el az izgalmas találkozó, 122-118.  

Kovács Sándor másodedző (Nagykőrösi Sólymok KE): – Sajnos a meccs előtt Kovács Soma mellett Jenei Gergő is kivált derékproblémák miatt, ez nagy gondot jelentett számunkra a benti játékunk rotációja miatt. Készültünk a Baja játékaira, ám arra nem lehetett előre felkészülni, hogy a fiatal játékosa, Goldring Gergő ilyen extra napot fog ki. Fantasztikus dobószázalékú Baját sikerült elcsípnünk, hozzáteszem, a végeredményből is látszik, hogy mindkét csapat védekezése katasztrofális volt. Kétszer jöttünk vissza a gödörből, ami mutatja, hogy óriási tartása van az együttesünknek. Szerencse is kellett a sikerünkhöz, de olyan csapatnak, amelyik akar, az meg is érdemli, hogy a vége jól sikerüljön számára. Gratulálok a Bajának is, szimpatikus ellenfél volt, további sok sikert kívánok neki! 

Cservék Csaba vezetőedző (Bajai Bácska FKE): – Gratulálok az ellenfélnek. Legközelebb megpróbálunk nyerni, sajnos a szoros meccseken nem tudunk eléggé koncentrálni a végjátékban. Ez nagy probléma, meg kell találnunk a megoldást erre. 

Nagykőrösi Sólymok KE – Bajai Bácska FKE 122 – 118 (24 – 28, 29 – 33, 24 – 21, 33 – 28, 13 – 8)

Férfi kosárlabda, NB I/B, Piros-csoport, 23. forduló
2021. március 6., szombat, 17.00
Kiskunfélegyházi Városi Sportcsarnok (zárt kapus)
TV: Kesport TV 
JV és MKOSZ ellenőr: Gál János, Vadász Csaba, Borgula György (Fekete László)

Nagykőrös: Lakosa Á. 26, Fehér P. 26/6, Molnár 22/12, Bartos 19/3, Mácsai 18/3. Csere: Kókai 11/6, Mester -, Jókai -, Kónya -. Edző: Kovács Sándor

Baja: Jakab 20/6, Goldring G. 34/6, Pongó 14/6, Nagy D. 8/3, Vukicevic 11. Csere: Goldring J. 18/12, Fehér Á. -, Dr. Ágfalvi 13/9, Weidinger -. Edző: Cservék Csaba

(Vizi Zalán | kesport.hu | fotó: kesport.hu – archív)

Vélemény, hozzászólás?