A sereghajtó Jászberény gárdájához látogatott a Kecskeméti a férfi kosárlabda NB I alapszakaszának utolsó fordulójában. A találkozón a KTE szinte végig vezetve rendkívül magabiztosan győzött, amivel megszakította nyolcmeccses nyeretlen szériáját. 

Váradi Kornél úgy nyilatkozott a találkozó előtt, hogy a védekezés lesz a döntő ezen a mérkőzésen, ez már az első percektől kezdve látszódott, hiszen majdnem három percet kellett várni az első kosárra, ezt a hazaiak szerezték Williams triplájából. A kecskemétiektől Thomas volt először eredményes a büntetővonalon túlról, majd Kucsera szórt be egy hármast, de Coleman és Filipovic szép ziccereivel tartotta előnyét a házigazda. Egészen a 6. percig, amikor Wittmann hármasával először a meccsen átvette a vezetést a KTE. Újabb magyar játékos dobott triplát a lila-fehérektől, Lukács sikeres távolija után 11-16-nál időt kért a Jászberény. Coleman kosarával folytatódott a meccs, de válaszul a Kecskemét Dramicanin révén még egy hárompontost jegyzett, a negyed 16-25-tel zárult. 

A második felvonást jól indította a Berény, amely ötre jött fel a korábban Kecskeméten is kosarazó Kinney, valamint Williams kétpontosaival. Még jobban közeledni azonban nem tudtak a hazaiak, Horti egymás után jegyzett öt pontjával már tízzel ment a KTE, 20-30. Ezután a jászságiak produkáltak egy 5-0-s rohamot, aminek Patai Benjamin, a Berény trénerének reklamálása és technikai faultja vetett véget, majd időt is kellett kérnie, miután Thomas hármast dobott. Játékmegszakítása ellenére Dramicanin remek gyűrű alatti megoldásával már kétszámjegyűnél tartott a vendégek előnye, 28-39. A Jászberény irányítója, Coleman elsőként a mezőnyben elérte a tíz dobott pontot, az ő kosara után 35-44-es állásnál vonulhattak az öltözőbe a felek. 

A csapatok közti félidei különbséget egyértelműen a faultok aránya eredményezte, mert amíg a KTE mindössze hétszer hibázott és ezért a Jászberény csak négy büntetőt dobhatott (azok közül is csak kettő ment be), addig a Kecskemét tizenkilencszer állhatott oda a büntetővonalra és abból tizennégy pontot szerzett. 

Primorac és Derasimovic kosárváltása nyitotta a harmadik negyedet, majd a hazaiak 30 éves horvát centere középtávolról is eredményes volt. A túloldalon Dramicanin már a negyedik trojkáját süllyesztette el, 39-52-nél az addigi legnagyobb előnyét birtokolhatta a Kecskemét, de erre még egy lapáttal rá tudott tenni, 42-57-nél jött az újabb hazai időkérés. A Jászberény védekezésben továbbra is gyermeteg hibákat követett el, de úgy is lehet fogalmazni, hogy a Kecskemét minden adandó lehetőséget a pontszerzésre kihasznált, Horti könnyű ziccere és büntetője után már hússzal, 44-64-re vezetett a vendégsereg. Végül 33 pontig jutott ebben a játékrészben Váradi Kornél legénysége, amivel lényegében el is döntötte a találkozót, 52-77. 

A Jászberény legjobbja, Coleman szerezte a záró tíz perc első pontjait, ezután Primorac is betalált. Biztos, ami biztos, időt kért a Kecskemét, majd Derasimovic dobott könnyű kosarat. Primorac vette hátára csapatát, egymás után öt pontot ért el, de a Kecskemét simán át tudta játszani a Jászberény egész pályás letámadásait, és ziccerekkel tartotta magabiztos fórját. Ez még úgy is igaz volt, hogy Garrett kosara után 70-84-re zárkózott a Berény, de ekkor jött Jaramaz triplája, három és fél perccel a vége előtt ténylegesen eldőlt a meccs. Pláne úgy, hogy a hátralévő időben már csak egy kosarat dobtak a hazaiak, a Kecskemét 70-94-re nyert.

A Kecskemét ezzel a sikerrel nyolcmeccses nyeretlen szériáját törte meg és január vége óta először örülhetett győzelemnek. Az alapszakaszt így tíz sikerrel és tizenhat vereséggel zárta a KTE, amely a folytatásban a 9-14. helyekért játszhat oda-visszavágós rendszerben a rájátszásról lemaradt csapatokkal.  

Váradi Kornél vezetőedző (Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét): – Nehéz mérkőzést játszottunk, bár végig domináltunk. A védekezésünk kellően agresszív volt, sokszor kikényszerített helyzetből kellett dobnia a Jászberénynek, ami a mi érdemünk, emellett a támadójátékunk is megfelelő volt. Nehéz sorozat után vagyunk, külön öröm, hogy idegenben sikerült lezárnunk a nyeretlen szériánkat. Gratulálok a csapatomnak a győzelemhez! 

Jászberényi KSE – Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét 74 – 90 (16 – 25, 19 – 19, 17 – 33, 22 – 13)

Férfi kosárlabda, NB I, 24. forduló
2021. március 27., szombat, 18.00
Jászberény, Bercsényi tornacsarnok (zárt kapus)
JV és MKOSZ ellenőr: Győrffy Pál Attila, Frányó Péter, Boros Tamás (Balogh László György)

Jászberény: Kinney 2, Williams 5/3, Coleman 25/3, Filipovic 6, Brbaklic -. Csere: Primorac 21/9, Garrett 10/6, Czirbus 2, Katona -, Füzi 3/3, Ruják B. -. Edző: Patai Benjamin

Kecskemét: Thomas 9/3, Wittmann 10/6, Derasimovic 12, Kucsera 5/3, Karahodzic 2. Csere: Lukács 3/3, Dramicanin 21/12, Horti 17, Jaramaz 11/3. Edző: Váradi Kornél 

(Vizi Zalán | kesport.hu | fotó: kesport.hu – archív)

Vélemény, hozzászólás?